Няма нито една конкретна и сериозна оферта за футболисти на Ботев на този етап. Това заяви спортният директор на клуба Адалберт Зафиров преди началото на зимната подготовка на отбора. Всички играчи стартират като пълноценни футболисти на клуба, включително спряганите за трансфери Тодор Неделев, Серкан Юсеин, Даниел Кайзер и младия Слави Шопов.  За Неделев няма нищо конкретно – нито от Китай, нито от ЦСКА. Серкан е подписал предварителен договор с Лудогорец, но от лятото, когато изтича контрактът му с Ботев. С ръководството на шампионите сме имали само неофициални разговори, но оферта да го вземат още сега – няма. Към Даниел Кайзер е отправена оферта за нов договор и има устна договорка той да преподпише, уточни Зафиров.

Със Слави Шопов положението е по-особено. Младокът има професионален договор с Ботев, в който фигурира клауза, че трябва да изиграе 30 мача за юношите. Вероятно ще променим това, за да можем да го ползваме повече при мъжете. Италианският елитен клуб СПАЛ го желае за 6 месеца под наем без пари, което е смехотворно. Шопов има откупна клауза в договора си, която нас ни удовлетворява. Оферта да бъде закупен обаче няма, уточни още Зафиров. С Шопов си говорим само по спортно-технически въпроси, той е бил в Италия, видял е нещо, което му е харесало и като всеки млад човек е проявил интерес, коментира старши треньорът Николай Киров. Надявам се новопривлеченият Атанас Зехиров да донесе бързина и скорост в атака, каза Киров.

Зафиров призна, че се водят преговори с португалското Крило Педро Еуженио и към него е отправена оферта от клуба. Отговор се очаква в близките 2-3 дни. Търсим и нападател, който да пасне на тима и да може да бележи голове, признаха още спортно-техническите шефове на Ботев. Неделев заслужаваше да бъде по-нагоре от 3-то място в класацията Футболист на годината, но и тримата призьори заслужават признание и уважение. Да не търсим логика в тези класации, коментира Николай Киров.

Ботев започва с 24 състезатели зимната си подготовка и излизе за първа тренировка след броени минути в Коматево. Към тима по-късно по различни причини ще се присъединят Крис Добрев, Даниел Кайзер и бразилците Диого Кампос, Густафо Афонсо и Джонатан Перейра. Последните засега продължават подготовката си с отбора, въпреки слуховете за изходящи трансфери. Има интерес от Царско село за наем на вратаря Мартин Димитров.

До 24 януари Ботев ще се готви в Пловдив и ще изиграе една контрола на 23-ти с Локомотив ГО като домакин. От 24 януари до 4 февруари следва лагер в Турция и пет контроли там – на 26-ти с Радник Сурдулица, на 29-и с Пяст Гливице, на 31-ви със Слован Либерец, на 2 февруари с Криля Советов и на 4 февруари с Шахтьор Донецк. От 4 февруари до 16 февруари канарчетата отново ще се готвят в Пловдив като последната контрола ще е с Несебър.

Видеорепортаж на Авел Бялков