Ботев ще срещне украинския гранд Шахтьор Донецк в последната си контролна среща по време на лагера в Турция. Двубоят е утре от 10:00 ч. на терените на комплекс "Регнум" в Белек. С изключително престижната контрола срещу отбор №13 в ранглистата на УЕФА "канарчетата" ще приключат подготвителния си лагер в Анталия. До момента "жълто-черните" записаха две равенства и две загуби.

ФК Шахтьор Донецк е основан през 1936 година и е един от най-титулуваните отбори в Украйна. Играе домакинските си срещи на стадион "Металист" в Харков с капацитет 40 003 места. Шахтьор е настоящият шампион на Украйна, като клубът е спечелил титлата 11 пъти, а 12 пъти е триумфирал с Купата на страната. Във временното класиране "миньорите" са лидери, като имат аванс от 7 точки пред втория Динамо (Киев). През настоящата кампания Шахтьор бе участник в групите на Шампионска Лига. Отборът завърши на трето място в Група F, а първите две места заеха Манчестър Сити и Лион.

С третото си място от групите на най-престижния клубен турнир, отборът от Донецк се класира за елиминациите в Лига Европа. Там украинците ще се изправят срещу немския Айнтрахт Фракфурт. След силното представяне на европейската сцена в последните години, отборът на Шахтьор е на впечатляващото 13-то място в ранглистата на УЕФА. Пред украинците са само Рома, Борусия Дортмунд, Арсенал, Порто, Севиля, Ман Сити, ПСЖ, Ювентус, Атлетико Мадрид, Барселона, Байерн Мюхнен и Реал Мадрид.

Наставник на Шахтьор Донецк е 45-годишният Пауло Фонсека. Португалецът има близо 250 мача в професионалната си кариера като футболист. Като треньор е водил осем отбора, а преди да застане начело на Шахтьор през 2016 година, е водил за един сезон португалския тим Брага.

През настоящия сезон, според сайта transfermarkt.com, клубът е продал футболисти на обща стойност 69 млн. евро. Най-скъпият входящ трансфер на украинците бе бразилецът Майкон, като трансферната сума за него е около 6млн. евро. Общата стойност на играчите в Шахтьор Донецк е малко над 106 млн. евро. Над 10млн. евро са оценени четирима футболисти - Исмаили (ляв бек, 18 млн. евро), капитанът Тайсън (ляво крило, 13 млн. евро), Марлош (дясно крило, 11 млн. евро) и Тарас Степаненко (дефанзивен халф, 10 млн. евро).