Продължаваме да ви представяме най-добрите спортисти на Пловдив през 2018 година. Днес е ред на състезателката по джудо, самбо и сумо Виолета Божилова.

Тя е красива и очарователна и едва ли някой би предположил, че владее до съвършенство три бойни спорта – джудо, самбо и сумо. Виолета Божилова от години е на гребена на вълната и печели медали за България от най-големите световни и европейски форуми, а третото й място на европейското по сумо в Пловдив през лятото заслужено й отреди място в призовата десетка на Пловдив за 2018 година.

Виолета е на 24 години и е родена в малко градче в Северна България – Дряново. Със спорт се занимава от малка, благодарение на баща й. Започнах с лека атлетика и баскетбол, в четвърти клас стартирах и самбо. Треньорът ми Илиян Денев живееше в моя блок и реших да пробвам. Обстановката в залата беше уникална и приятелска, и така бойните спортове останаха моя любов, спомня си състезателката.

В началото се занимава със самбо и джудо, които имат сходни техники и правила. След това открива и сумото и го добавя към страстта си - бойните спортове.  Когато хората разберат с какво се занимавам, го приемат нормално, докато не чуят сумото. В този спорт свалям най-много килограми да достигна желаната категория и това буди любопитството им. Харесвам спортовете, с които се занимавам, защото не винаги най-силният побеждава, трябва да създадеш момента, както обича да казва моят треньор, споделя Виолета. Джудото е изкуство за мен, но сумото ме привлече с това, че за секунди трябва да си ловък, хитър, бърз. Динамиката на този спорт е много по-различна от другите - имаш един шанс за победа, допълва тя.

Всъщност Виолета започва състезателната си кариера в Левски-Елит – клуб, който много обича. Там е съотборничка с Цветана Божилова, за чийто пловдивски клуб „СК Божилова – бойни спортове“ се състезава в момента. Тя ми беше за пример и все още е, казва за нея Виолета. А в Пловдив се озовава по-един много специален повод в живота й - нейната сватба на 18.08.2018 година. Просто нямаше как да не се състезавам за такъв голям и силен клуб, с едни от най-добрите треньори по джудо, казва състезателката. Твърди, че след сключването на граждански брак приоритетите й не са се променили. Съпругът ми е спортист и нашият втори дом, да не кажа първи, е залата по джудо. Той всъщност е човекът, който най-много ме подкрепя в моята спортна кариера и преживява с мен всички успехи и поражения, споделя Виолета Божилова.

Определя бронзовия си медал на европейското по сумо в Пловдив като едно от най-големите постижения в кариерата си. Напрежението, че всички ще  дойдат да те подкрепят и ще са с някакви очаквания към теб беше много голямо, но след това, като се качиш на почетната стълбичка, чувството е уникално. Щастлива съм за този медал, тъй като играх в нова категория и не познавах толкова противничките си. За мен всеки медал е извоюван с много труд и всеки има някаква история. Но може би 3-тото място на Световното първенство по самбо остави най-голяма следа, защото мога да кажа, че преборих себе си, за да го спечеля, разкрива Виолета.

Завършила е бакалавърската си и магистърска програма в НСА „Васил Левски“ и по време на обучението си осъзнава, че много обича да се занимавам с деца. Това ме зарежда с положителна енергия. В момента преподавам, като учител по физическо и практикувам като треньор по джудо в клуба ми. Работата ми доставя огромно удоволствие и ми е като хоби, казва състезателката.

За новата година си пожелавам, както на мен, така и на близките ми, да са много здрави, защото това е много важно. В професионален план ще се стремя към нови европейски и световни върхове и дано да нямам контузии, завършва Виолета Божилова.