Най-титулованият ни каратист - пловдивчанинът Валери Димитров, остана на 4-то място на световното първенство по шинкиокушин за мъже и жени в абсолютна категория в Япония. България бе представена от Валери Димитров, Иванка Делева, Мирослав Милев и Тодор Тодоров. Валери остана извън медалите след един добре подреден жребий от страна на японците и след като бе ощетен от съдиите. Той победи американеца Лео Лиуца с ипон /нокаут/, във втората среща преодоля хърватина Фран Лукшич с вадзари.

В третата среща пловдивчанинът прегази Казуфуми Шимамото с вадзари, а четвъртата победи друг японец - Кембу Ирики. На полуфинала Валери загуби със съдийско решение от поляка М. Мазур, а в битката за третото място отпадна от Дайки Като от Япония с 3:2 съдийски гласа и отново некоректно съдийство. Представянето на Валери беше повече от добро, имаше онлайн излъчване и всички видяха духа на татамито, който показа в различните битки, начина по който водеше играта, стратегията която ползваше за различните противници за да ги преодолява. А домакините добре се бяха погрижили отново японец и японка да са новите Световни шампиони.

Иванка Делева премина през първи кръг с вадзари, а във втората среща отпадна от японката Юи Кикукава, която се класира и четвърта на Световното първенство. Мирослав Милев започна убедително като победи бразилеца Джеферсън Мартис с невероятен ипон /нокаут/. Във втората среща след необяснимо съдийско решение загуби с 3:2 съдийски гласа от литовеца Едгар Сечински. Тодор Тодоров отпадна още в първи кръг в редовното време от руснака Дмитрий Соловьов.