Шокиращата победа на Анди Руис срещу световния шампион Антъни Джошуа в Ню Йорк преобърна боксовия свят с главата надолу и доведе до изключително усложнена ситуация. До съботния двубой в Медисън Скуеър Гардън се смяташе, че Джошуа трябваше да защитава титлата си на Международната боксова федерация IBF срещу нашия Кубрат Пулев. Двубоят трябваше да се проведе през ноември във Великобритания и пловдиовският мениджър Ивайло Гоцев бе разкрил, че се водят преговори за такъв мач. Сега обаче този сблъсък няма ка да се състои, тъй като по същото време трябва да има реванш между Руис и Джошуа, пише сайтът worldboxingnews.net. Какво следва оттук нататък за IBF?

Организацията не се поколеба да отнеме титлата на Тайсън Фюри през 2015 година след победата му над Владимир Кличко, след като британецът бе спипан с кокаин. Поясът бе овакантена и шанс да се бие за него получи Вячеслав Глазков, който загуби от Чарлз Мартин. По всичко личи, че сега IBF ще предприеме същата стъпка. Това означава, че Руис трябва да защитава червения колан срещу задължителния претендент Пулев преди отново да кръстоса ръкавици с Джошуа. Ако не го направи - титлата му ще бъде отнета. Парите ще направят лесно решението на мексиканеца. 29-годишният боксьор би приел всяко решение на IBF и едва ли ще има нещо против да защитава три вместо четири пояса срещу Джошуа - тези на WBO, WBA и IBO. При това положение Кобрата остава претеднет на IBF.

Въпросът е с кого ще се бие. В момента втората позиция в ранглистата на Международната боксова федерация е незаета, а следващият в подреждането е Агит Кабайел. Тайсън Фюри и Кубрат Пулев са при един и същи промоутър - Боб Аръм. Не е трудно да се предположи, че легендарният американец ще лобира да осигури възможност на Фюри да си върне пояса на IBF. Шефовете на федерацията го дължат на Циганския крал, след като му я отнеха през 2015 година без борба. Фюри ще се бие с германеца Том Шварц на 15 юни и трябва да проведе още два мача до реванша срещу шампиона на WBC Дионтей Уайлдър. При това положение Кубрат може да е третият съперник на ексцентричният британец преди втората битка с Уайлдър през февруари 2020 година. И Кобрата и Фюри са под крилото на ТВ гиганта ESPN. Този сблъсък крие допълнителна интрига, след като Кобрата победи братовчеда на Тайсън - Хюи Фюри в София на 27 октомври миналата година. И така ще има възможност големият Фюри да отмъсти. А ако Тайсън спечели титлата на IBF, двубоят с Уайлдър ще се превърне в един масивен обединителен двубой.

Разбира се всичко зависи от това какви решения ще вземе Международната боксова федерация в предстоящите дни.