Световният шампион по бокс Антъни Джошуа ще се бие с американеца от Калифорния Анди Руис на 1 юни в Медисън Скуеър Гардън, Ню Йорк. Британецът трябваше да дебютира на американска земя срещу Джарел Милър, който обаче се провали на допинг тест и наказан от Световната боксова асоциация за 6 месеца. Името на Руис се завъртя преди няколко дни, като според медиите в САЩ и Англия ще бъде официално обявен за противник на Джошуа до 2-3 дни. Показателно е, че букмейкърите преустановиха залозите за това срещу кого ще се боксира световния шампион.

Анди Руис е на 29 години и има 32 победи /21 с нокаут/ и само една загуба – след спорно съдийско решение в мача за овакантената титла на Световната боксова организация WBO в Окланд, Нова Зеландия от местния герой Джоузеф Паркър през 2016 година. Преди броени дни Руис отказа в петия рунд Александър Димитренко в Карсън, Калифорния и изглежда в добра форма. Не е ясно дали ще успее да привлече зрителски интерес за мача в Ню Йорк, тъй като е роден в Калифорния и е много по-разпознаваем там. Все пак от щаба на Джошуа смятат, че ще двубоят ще привлече много испано-говорящи, тъй като Руис има мексикански корени. Руис е с много по-различна физика и няма мускулатурата на Джошуа, но разполага с две бързи ръце и може да удря здраво, отчитат специалистите. Самият промоутър на Джошуа – Еди Хърн, заяви, че Руис е подходящ съперник на световния шампион и може да допринесе за зрелищен и оспорван мач.

След като Милър се провали на допинг теста, кубинецът Луис Ортис и полякът Адам Ковначки се считаха за най-вероятните съперници на Джошуа. Първият обаче отказа офертата на Еди Хърн, като я обяви за комична, а Ковначки заяви, че няма време да се подготви за срещата. Останаха вариантите Майкъл Хънтър и Анди Руис, като по всичко личи, че от щаба на Джошуа са се спрели на втория.

Според сайта worldboxingnews.net следващият съперник на Джошуа ще бъде българинът Кубрат Пулев, който е задължителен претендент на Международната боксова федерация. Двубоят между двамата трябва да се проведе през октомври или ноември тази година. Джошуа винаги досега е провеждал два мача годишно. Това потвърждава думите на мениджъра на Кобрата Ивайло Гоцев, който призна, че се водят преговори с Еди Хърн, но те са относно мач през есента, а не на 1 юни. Междувременно Еди Хърн заяви, че обединителен двубой между Джошуа и световния шампион Дионтей Уайлдър може да има не по-рано от пролетта на 2020 година. Причината е, че програмата на Уайлдър за 2019-та вече е пълна. На 18 май той ще брани титлата си срещу Доминик Брийзъл, след това вероятно ще има реванш срещу Луис Ортис, когото нокаутира преди година, очаква се и сблъсък с поляка Адам Ковначки.

Джошуа преговаря с американец за мача на 1 юни ВИДЕОАнди Руиз засега се очертава като първи вариант за заместник на Джарел Милър