Здрава жега прогнозират  синоптиците за Пловдив, и за цялата страна. Безспорно най-приятно ще бъде в планините, а край Пловдив има редица места, които са перфектни дестинации за разходка и пикник. Скоро отбельзахме Международния ден на пикника и се отбелязва по целия свят дори, когато се пада през работната седмица. Историята на пикника ни връща в средните векове, когато благородниците не пропускат да устройват пищни тържества след лов. Българите също не пропускат възможностите да отдъхнат сред природата. Кои са любимите места на пловдивчани и има ли условия за пикник в градски условия?

Местностите в Родопската яка са първи избор на пловдивчани, когато избират дестинация за излет сред природата. Край селата Храбрино, Марково и Руен има обособени беседки, които могат да се използват, защото най-хубавото на ходенето на дълъг път е почивката.

Едно от малкото места, които ще сте „само аз, природата и тишината”  се намира край пътя Пловдив-Лилково-Ситово. Макар пътят да не е от най-приятните,  този планински разкош се намира само на 30 км от Пловдив.

Ще подминете Долен и Горен Плочник - някога това е било село, днес - махали към село Бойково. Тук има стари каменни къщи - някои са разрушени, други са превърнати в къщи за гости.

Малко след Горен и Долен Плочник пътят започва да се спуска по-ниско, докато не слезе на нивото на Първенецка река (която преди това образува нещо като каньон с интересни, стръмни скали от двете страни, а вие шофирате високо над нея). Някои от канарите приличат на стари замъци, накацали по върховете на склоновете, други имат огромни дупки, трети са се изтърколили покрай пътя...

Когато пътят се спусне на нивото на реката, от дясната страна ще видите една след друга 3-4 полянки. Те не са големи, но по края им има дървета със сянка, чувате шума на реката, има къде да тичат деца, а гората крие безброй иглики и други красиви цветя. Има и къде да запалите огън и да изпечете гъби, хляб и каквото ви душа иска!

Коли по пътя минават рядко, вероятно лошото му състояние отказва всички онези, които не продължават към селата Лилково и Ситово. Ще ви направи впечатление колко богат на вода е районът - на няколко места покрай пътя има чешми, от които можете да си налеете чиста, планинска вода.

Ако продължите още малко нагоре по пътя, ще стигнете до разклон и каменен мост. Доста стръмна пътечка вдясно на пътя ще ви отведе долу до Първенецка река, където се образуват няколко малки водопадчета и можете да видите моста в перспектива отдолу нагоре.

Оттук към което и от селата да поемете, няма да сгрешите.

Останалите любими дестинации са в посока Асеновград. След китното градче в посока Бачково може да забележите много места предвидени за любителите на пикника. Около реката са разположени пейки и беседки и места за палене на огън. Поляните не са големи, но дебелата сянка привлича туристите.

През последните години в Пловдив също се практикува така нареченият пикник в градски условия. За целта в парк „Лаута“ районната администрация дори подсигури барбекюта. Тревните площи около алеите са подходящи, за да опънете одеало.

Парка около гребната база също е подходящо за отдих. Прохладата под дърветата би предразположил всеки, дори и любителите на извънградските разходки. Там е и подходящо за каране на колело и практикуване на различни забавни спортове.

Може да ви е странно, но брега на река Марица също е подходяща за пикник и за слюбителите на риболова. Местата, които са най-подходящи са по пътя за Пазарджик. Е, има и друга подробност за да си намерите хубаво място за изглед трябва да се преборите с многото рибари, хвърлили перо в реката. 

Когато отивате на пикник, най- важно е да оставите вкъщи лаптопите, таблетите и най-вече служебните задачи, защото само така ще освободите съзнанието си и ще отворите сетивата си за красотата, която ни заобикаля навсякъде.

А, ако сте решили да се отдалечите повече от града и да попътувате малко по-далеч, ви предлагаме ТОП 10: Уникални екопътеки само на час от Пловдив 

Източник: peika.bg, BNT

TrafficNews.bg