"Пътешественици“ е рубрика за пловдивчаните, които не се страхуват да тръгнат по пътя към неизвестното. За тях авантюрите и приключенията са начин на живот. Говорим с онези, които се престрашават да изследват далечни, по-малко популярни кътчета от земното кълбо и съпреживяваме с тях приключенията, през които са преминали. Следете ни, за да направите виртуална разходка до най-интересните места по света. 

 

 

 

Себеунищожение на вида! Началник на КАТ да яде акула! Така приятел на бившият шеф на КАТ в Пловдив Аркади Николаев, коментира една от снимките от ваканцията му в Мексико. На нея пловдивчанинът държи акула, която обаче е веган. Бизнесменът избра мексиканския курорт Канкун за зимната си почивка и прекара там 20 дни в къчето от рая, което събира в себе си лукс, историята на маите и мистерии. 

Канкун се намира на полуостров Юкатан, където преди 50 години живеели едва стотина човека, които обслужвали военната база в района. Сега курортът се посещава от 4 милиона туристи годишно, които се наслаждават на тюркоазеното море и белия пясък на Карибите. 

"Докоснахме се до  екзотични растения и животни,  древна култура, насладихме се на гостоприемството на местните хора, които са изключително топли и приветливи" разказва Николаев.  

Черешката на тортата на пътуването е посещението на древния град Чичен Ица , която е едно от  новите седем чудеса на света и част от Списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. 

Чичен Ица  означава „Кладенецът на племето Ица” и е бил религиозен, военен, политически и търговски център от времето на маите, който в своя разцвет е бил обитаван от около 35 000 души. Основан е в периода между VІІІ и ІХ век. Столетие по-късно е завладян от толтеките и става тяхна столица. 

Районът, в който се намира пирамидата е изключително сух, но подземните реки там образуват пещери, пълни с вода. Местните хора ги наричат Ценоте , а маите са ги използвали като извори с питейна вода. Другата им роля е била сцена за кървави жертвоприношения. Ценотите са свързани с подземни канали, в които туристите могат да плуват. 

Древният град е бил разположен на площ около 10 кв.километра. Най- позната забележителност е Пирамидата на Кукулкан, наричана още Замъкът Ел Кастильо.  Кукулкан е майският аналог на главния бог Кетцалкоатъл. Тази пирамида е не само емблема на Чичен Ица, но и символът на Мексико пред света. Изградена е по всички правила на геометрията, конструкцията й е идеална и се свързва с  прочутия майски календар. Общо 365 стъпала, колкото са дните на годината, са разположени под ъгъл 45 градуса откъм четирите страни на пирамидата и водят до върха, където се намира храмът на главния жрец.

Храмът на върха на пирамидата е бил  арена на жертвоприношения. Тук са довеждали пленените воини и главният жрец им изтръгвал сърцата, за да ги положи в краката на главното божество. Образът на змията неизменно присъства в скулптурната орнаментика на пирамидата, тя символизира бога Кетцалкоатъл – Пернатата змия. Два пъти в годината, по време на слънчевото равноденствие, уникално явление спира дъха на посетителите – играта между слънчевия лъч и сянката създава оптичната илюзия, че огромна змия пълзи по стълбището на пирамидата.

"Когато си срещу пирамидата и плеснеш, ехото се връща при теб. Когато си на стълбите и плеснеш - се чува звук като от излитаща птица. Местните свързват това с изкачването към небето" разказва пътешественикът. 

"Флората и фауната на полуострова могат да се видят в природните паркове "Ксарет" и аквариума "Хел ха". Навсякъде по плаща ще разхождат грамадни игуани и еноти. Те са свикнали с хората и изобщо не се боят от тях" впечатлен е Николаев. 

Той смята, че дори заклетите чревоугодници няма са бъдат разочаровани от кухнята в Канкун. "Има различни ресторанти, където предлагат чудесна храна. Бакшишът е много важна част от отношенията с персонала. За всяко нещо трябва да оставиш долар - два. Но обслужваването определено е на ниво" твърди бизнесменът.