Пловдивчани скочиха срещу изграждането на нов паркинг на бул. „6 септември”, близо до улица „Мортагон”.  От 10-ина дни там се изгражда ново пространство, което трябва да приеме коли и автобуси след завършването му.

Според хората, които живеят там, са отрязани дървета, които изобщо не попадали в очертанията на въпросния паркинг.

„До този момент, никъде около и на строителния обект не е поставена законово изискуема информационна табела с данни за разрешението за строеж, данни за строителя, проектанта, лицето, упражняващо строителен надзор. Не е изпълнено задължението за ограждане на строителната площадка с оглед недопускане на неконтролируемо влизане. Държа да отбележа, че в близост до това място, често играят деца с топки, тъй като пространството е широко, което би могло да доведе до инцидент”, пише пловдивчанка. Тя е пуснала сигнал в РДНСК относно нарушенията, които смята, че са извършени при изграждането на паркинга.

Наш репортер се свърза с кмета на район „Централен” Георги Стаменов. Той обясни, че отрязани няколко дървета, които пречат при изграждането на паркинга, но още наесен там ще бъде направено компенсаторно залесяване.

„Благодарим за активната гражданска позиция на хората, но ограждането на такъв тип строителство не се изисква от ЗУТ. Това е все едно да ограждаме булеварди и площади, които ги ремонтираме”,обясни Стаменов. Той каза, че съвсем скоро паркингът там ще бъде завършен и ще бъде в удобство на гражданите. Пространството ще побира 14 автобуса или 60 коли. Идеята на съоръжението е да приема автобусите, които досега са спирали до Източната порта при групи туристи.

Администрацията ще предложи паркингът да се ползва от граждани между 17.30 и 08.30 сутринта срещу минимална такса. На входа ще има бариера и контрольор, който ще допуска колите вътре и автобусите вътре.

Стаменов подчерта, че скоро ще започнат редица строителни дейности в района. Първо ще се реконструира улица „Балкан”, а след това ще започнат дейностите в карето между „Марица – Юг”, „Източен”, „Княгиня Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител”.