Търновски прокурори упорито не искат да приемат новите разкрития за убийството на Йордан Йорданов в Куцина през 2010 г., които оневиняват пратения в затвора еднорък музикант Владимир Илиев. Разследване на криминалисти от старата столица преди 8 месеца уличи като извършител на престъплението британеца Малкълм Райс, който в момента е съпруг на вдовицата на Йорданов-Мария, за което TrafficNews вече разказа.  След детектор на лъжата двамата правят самопризнания, от които става ясно, че чужденецът е извършил убийството преди 9 години. По това време Малкълм и Мария са имали връзка, за която Йорданов подозирал.

С оглед новите разкрития Върховна касационна прокуратура поиска делото да бъде възобновено. От държавното обвинение във Велико Търново обаче отказват да се съобразят с препоръките на по-високата инстанция. Вместо да отправят искане до Върховния касационен съд за подновяване на делото,  местните магистрати го връщат за преразглеждане във ВКП, защото имали възражения и не са съгласни със становището, че процесът следва да бъде възобновен.

Това стана ясно от обясненията на Окръжна прокуратура във Велико Търново пред Trafficnews. Коментар по случая отказа нейният дългогодишен шеф Емил Денев, който наскоро беше повишен в зам.-шеф на търновската Апелативна прокуратура. Именно 61-годишният прокурор беше обвинител в съдебния процес, завършил с присъда за Владимир Илиев.

Едноръкият музикант вече осма година се опитва да докаже невинността си за смъртта на неговия съселянин Йордан Йорданов, с когото приживе са приятели.

Още през юли Върховната касационна прокуратура отмени постановленията на великотърновските апелативни и окръжни прокурори за отказ да се направи искане за възобновяване на наказателното производство против Илиев. Позицията на ВКП е съобразена с новите разкрития и доказателства по случая.

В разпореждането си от 16 страници прокурор Стелияна Атанасова от 1-ви отдел „Специализиран“ на ВКП посочва, че влязлата в сила присъда на Илиев е съобразно наличния доказателствен материал преди 8 години. На съда тогава не са били известни новите разкрития на полицията за евентуална съпричастност на Малкълм Райс към убийството на Йордан Йорданов.

Според прокурор Атанасова, магистратите са пратили зад решетките Илиев, ползвайки се от неверни свидетелски показания, за които не са знаели, че са такива.

"Тези доказателства не са обсъждани в мотивите на съда, а те са от съществено значение за делото, тъй като са свързани с установяване на обективната истина по делото и авторството на престъплението", посочва още прокурор Атанасова. Според нея постановленията на търновските апелативни и окръжни магистрати са неправилни и назаконосъобразни и трябва да бъдат отменени.

Прокурорите от старата столица обаче не се съобразяват с тази препоръка с мотива, че имат възражения, които не са ясни.  Няма отговор и на въпроса защо търновските прокурори нарушават принципа, че указанията на вишестоящ прокурор и прокуратура са задължителни за стоящите по-ниско в йерархията.

В същото време едноръкият Владо от Куцина беше категоричен пред TrafficNews, че не желае да се възползва от правото си да поиска предсрочно освобождаване, защото е убеден в своята невинност. Той настоява да излезе от затвора с оправдателна присъда, а не като помилван престъпник.

"Ако делото се възобнови,  трябва да спре и изпълнението на 12-годишната присъда на Владо, докато приключи новото разследване. Това вече можеше и да е станало, стига търновските прокурори да бяха изпълнили препоръките на ВКП.  Така Владо можеше да присъства на селския събор на Куцина тази неделя", коментираха пред TrafficNews близки на едноръкия музикант.

Екипът ни продължава да следи случая, който предизвика огромен интерес в социалните мрежи.

Владо от Куцина: Любовен триъгълник завърши с убийство, което ми приписахаМузикантът разказа пред TrafficNews как е разбрал за сценария на заговорниците. Втора част от изповедта му