„Искам да благодаря на всички пловдивчани, които отидоха до урните и дадоха гласа си за ГЕРБ, както и на нашите симпатизанти и членове. Ние ще оправдаем тяхното доверие, гарантирам за това. Доказахме, че ГЕРБ е първа политическа сила няма как да не се съобразяват другите с нас. Имаме ясна визия за управлението на Пловдив – срещнахме се с много хора, запознахме се с много проблеми. Екипът ми знае как да ги реши. Започваме да надграждаме след изборите. Има нови проекти, както и много, които наследихме -  те трябва да се довършат. Няма да позволим Пловдив да се лута в политически експерименти”, заяви Здравко Димитров на първата официална пресконференция след  изборите, при които той победи с 20% разлика Славчо Атанасов на първия тур.

Областният  координатор на ГЕРБ и настоящ кмет на Пловдив Иван Тотев заяви, че резултатите от първи тур показват желанието на пловдивчани успешното управление на ГЕРБ през последните 8 години да продължи.

„При ясен Общински съвет виждаме, че имаме 17 съветници, което преповтаря до голяма степен сегашния брой.  От разпределението в Пловдив се вижда, че няма друга политическа партия, която дори да има 50% от резултата на ГЕРБ. Освен, че имаме пъстър ОбС, се вижда, че Пловдив не може да се управлява без ГЕРБ”, каза Тотев. Той поздрави Здравко Димитров за добрия резултат, както и районните кметове.

До този момент СДС са застанали зад Здравко Димитров, но той каза, че се очакват и други формации в следващите дни да излязат с подкрепа към него. Той заяви, че в бъдещия общински съвет ще се преговаря за общо управление на всички партии, които са дясно-център.

„Всички са добре дошли, които подкрепят нашата програма и начина ни на управление”, каза Димитров.

Относно ситуацията с екзит половете и резултатите от изборния ден с Дани Каназирева,  Зико каза, че не знае какво се е случило точно в неделя, за да коментира. От друга страна той бе запитан и за проучванията преди изборния ден, които даваха много малка преднина за него пред Славчо Атанасов.

„Знаете, че винаги има разминаване между резултатите . За съжаление, има социологически агенции, които се появяват само по време на избори. Това е проблем на самите хора, които се занимават със социология и подвеждат гражданите, което не е коректно”, каза Димитров. Той припомни, как когато Бойко Борисов бе кандидат за кмет на София някои агенции му даваха 20%  по-малко от опонента му.