Самолетът с руския външен министър Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Северна Македония над територията на Турция и Гърция, но не над България, както беше планирано. Причината е присъствието на борда на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която е в санкционния списък на Eвросъюза заради войната в Украйна. Лавров присъства на Съвета на външните министри от ОССЕ в Скопие. Участници в срещата отказаха да присъстват в една зала с руския външен министър.

Първоначално даденото разрешение за прелитане на самолета на Лавров над България не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица. Това се казва в позиция на министерството на външните работи на България.

Сергей Лавров пристигна в Скопие за срещата на външните министри от ОССЕ с полет над Турция и Гърция, продължил пет часа. Кремъл реагира остро на отказа на София да отвори въздушното си пространство за самолета с руската делегация.

"Подобна позиция на българските власти едва ли може да бъде обяснена. Това първо. Второ - тя не се вмества в никакви рамки. Трето - тя е абсолютно абсурдна и даже може да се каже глупава. Иска ми се да се обърна към българското ръководство и да го призова все пак да се опита с последни сили да съхрани трезвия си разсъдък при вземането на решения", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Европейската комисия също коментира случая.

"Държавите от ЕС не са длъжни да съгласуват с Европейската комисия и останалите страни-членки разрешенията за прелитане и кацане за руски самолети, които са изключение от санкциите на ЕС. Държавите от ЕС са длъжни обаче да информират Брюксел и останалите страни, ако такова разрешение бъде дадено", каза говорител на Комисията.

В Скопие Лавров изнесе реч, по време на която някои делегации напуснаха залата в знак на протест. Българският външен министър Мария Габриел си тръгна от Скопие снощи, за да не присъства на днешното заседание заедно с руския външен министър.

Същото направи и американският държавен секретар Антъни Блинкен. Москва беше критикувана за агресията си в Украйна от председателстващия заседанието външен министър на РСМ Буяр Османи.

"Северна Македония пое председателството на ОССЕ в една година на активна война с безпрецедентни заплахи за европейската сигурност и за международния ред, основан на правила. Агресивната война на Русия срещу Украйна е в противоречие с всичко, на което тази организация държи".

Сергей Лавров заяви, че ОССЕ е в плачевно състояние и e придатък на НАТО и Европейския съюз. Балтийските страни и Украйна бойкотираха изцяло срещата заради присъствието на руския външен министър, пише БНТ.

 

Лавров пристигна в РСМ, заобиколи България на път за СкопиеПричината изглежда е присъствието на борда на Мария Захарова