Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще участва в световния социално-политически форум „Срещу престъплението геноцид“ в арменската столица Ереван. Събитието  е посветено на 100-годишнината от кървавите събития в началото на 20-ти век, съобщават от пресцентъра на партията.

Сидеров ще се изкаже на форума в качеството си на председател на единствената партия, представена в българския парламент, която от създаването си се бори за признаването на арменския геноцид в българското народно събрание.

"Атака" внесе 10 пъти в Народното събрание проект за решение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя 1915 – 1922 г.

Проектът е отхвърлян 10 пъти от всички останали парламентарно представени партии.

        На 10.05.2006 г е отхвърлен с гласовете на партиите  БСП, НДСВ, ДПС.

        На 17.01.2008г са  отхвърлени три законопроекта на "Атака", които по смисъл са едни и същи и целят признаването на арменския геноцид. Те са отхвърлени с гласовете на БСП, НДСВ и ДПС.

        На 18.11.2008г проектът е внесен за 5-ти път в деловодството на Народното събрание, но този път дори не е допуснат до зала.

        На 14.04.2009г проектът е внесен за 6-ти път и отново не е допуснат до зала.

        На 14.07.2009г законопроектът на "Атака" е отхвърлен за 7-ми път от ГЕРБ, БСП и ДПС.

        На 27.10.2014г проектът е внесен за 8-ми път. До днес не е допуснат до зала

В голяма част от случаите, освен арменския геноцид от "Атака" са предлагали предлагане на геноцида над българите по време на Априлското въстание, Мала Азия, Източна и Западна Тракия през 1903-1913г, проведен от Османската империя.

Шок и възмущение предизвиква отхвърлянето от пленарна зала и на това искане на"Атака". Да потъпчеш по този начин паметта на жертвите българи и арменци, да не искаш нещо просто – един морален жест на признание за страданията на наши братя християни, за Сидеров е чудовищно престъпление и на практика това е съучастие с тези престъпници, които са избивали нашите деди през 1913г в Източна и Западна Тракия и са прогонили над четвърт милион българи от родните им места – заграбвайки имотите им. 

Сидеров е потомък на българи от Източна Тракия, съобщава ПИК.

До днес над 800 000 българи потомци на тези жертви чакат обезщетение от Турция на стойност над 10 милиарда долара.

Причината българските парламентаристи да отхвърлят предложението на "Атака" за признаване на арменския  и на българския геноцид в Османската империя е силен натиск от страна турското посолство в София. Това е груба на меса във вътрешните работи на България от страна на Република Турция. Българският народ обаче не споделя поведението на правителствата, които зачеркват собствена си история  и историята на други народи за угода на

До момента управляващите от ГЕРБ в лицето на кабинета „Борисов 1“ и „Борисов 2“ /чийто  коалиционен партньор е ПФ със съпредседатели Красимир Каракачанов и Валери Симеонов/ три пъти отхвърлиха проекта за решение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя 1915-1922 г.

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg