На база на 97.68% от изборните протоколи в София е почти сигурно как ще изглежда новият Столичен общински съвет. В него влизат 5 партии и един независим съветник – Борис Бонев.  Управляващата коалиция ГЕРБ- ВМРО ще имат крехко мнозинство от 31 места от 60. ГЕРБ (СДС) ще има  27 места в съвета, БСП – 15, „Демократична България” – 12,  ВМРО – 4 и АТАКА – 2.

Тъй като поради промени в Изборния кодекс преференциалното гласуване се зачита, ако е премината общинската изборната квота, която е 6 444 гласа е почти изключено да има разместване в листите. За това може да се предположи, че в съвета ще влязат първите в листите на кандидатите.

Листата на Фандъкова смесва сегашни съветници и популярни лица

Част от бъдещите съветници в листата на ГЕРБ, подредена от кандидата за четвърти кметски мандат Йорданка Фандъкова  са общински съветници с опит: Николай Стойнев, Валя Чилова, Лорита Радева, Зафир Зарков, Елен Герджиков, Малина Едрева, Ботьо Ботев. Новите лица не са малко и са добре познати. На второ място в листата е известният кардиолог Иво Петров, пети е арх. Ивайло Петков от създадения през 2014 г. архитектурен кръг за дебати, критика и въздействие, който е от гражданската квота. Проф. д-р Асен Николов е друг известен, съветник ще и преподавателят по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски" Георги Георгиев. Фандъкова е заложила успешно  и на популярни журналисти - Симеон Колев и Димитър Вучев

Четирима от избраните до сега бяха общински съветници, но избрани от листата на Реформаторския блок. От квотата на СДС са лидерът на столичната организация Антон Койчев  и Борислав Бориславов - на 17-о.  Стефан Марков и Прошко Прошков бяха членове на ДБГ, но напуснаха партията и на практика гласуваха с ГЕРБ.

БСП удвоява съветниците си, повечето са с опит

На първите места в листата на социалистите попадат общо шест от сегашните седем общински съветници на БСП в София. Листата се води от председателя на градската организация на БСП Калоян Паргов. Второто място заема Милка Христова, която е един от зам.-председателите на сегашния Столичен общински съвет. Следват сегашните общински съветници от групата на БСП Иван Таков, Владимир Данев, Альоша Даков и Николай Николов.

На предишните местни избори БСП успя да вкара само седем общински съветници в СОС.

"Демократична България": Смес от партийци и граждани

Листата на "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и Зелено движение) е смесица от сегашни общински съветници, партийни фигури и граждански лица.  Водач на листата е бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов. Втори е неуспешният кандидат за кмет арх. Борислав Игнатов. Трети е членът на изпълнителния съвет на "Да, България" актьорът Веселин Калановски. На четвърто и шесто място са поставени общинските съветници от сегашния общински съвет Марта Георгиева (ДСБ) и Иво Божков, който е от гражданската квота. Пети е съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев, а природозащитникът Тома Белев е осми място. Последна от влезлите в СОС е Грети Стефанова от ДСБ, която е зам.-кмет на столичния район "Красно село".

Ето списък с най-вероятните общински съветници на база листите на кандидатите за общински съветници, данните са неофициални:

ГЕРБ-СДС

1 Йорданка Асенова Фандъков

2 Иво Спасов Петров

3 Елен Стойчев Герджиков

4 Малина Едрева Одоен

5 Ивайло Тодоров Петков

6 Николай Асенов Стойнев

7 Антон Господинов Койчев

8 Асен Иванов Николов

9 Татяна Николова Георгиева

10 Екатерина Евлогиева Йорданова

11 Валя Николчова Чилова

12 Лорита Георгиева Радева

13 Силвия Тошкова Христова

14 Анна Илиева Стойкова

15 Зафир Кирилов Зарков

16 Георги Валентинов Георгиев

17 Борислав Иванов Бориславов

18 Ваня Лазарова Тагарева

19 Стефан Марчев Марков

20 Христиан Иванов Петров

21 Радослав Йончев Влахов

22 Прошко Начев Прошков

23 Ботьо Генчев Ботев

24 Симеон Младенов Колев

25 Димитър Бойков Вучев

26  Веселин Христов Милев

27  Радослав Игнатов Абрашев

Борис Петров Петров (Ще влезе, ако Фандъкова стане кмет)

 

БСП

1 Калоян Паргов

2 Милка Христова

3 Иван Таков

4 Иван Пешев

5 Валдимир Данев

6 Диана Тонова

7 Михаил Ставрев

8 Альоша Даков

9 Николай Николов

10 Васко Тодоров

11 Иван Мечков

12 Иван Виделов

13 Николай Велчев

14 Албена Кръстева

15 Петко Димитров

 

"Демократична България"

 1 Методи Лалов

2 Борислав Игнатов

3 Веселин Калановски

4 Марта Георгиева

5 Владислав Панев

6 Иво Божков

7 Михаил Паргов

8 Тома Белев

9 Симеон Ставрев

10 Любомир Георгиев

11 Яна Тодоранова

12 Грети Стефанова

 

ВМРО

1 Ангел Чавдаров Джамбазки

2 Карлос Арналдо Контрера

3 Владимир Веселинов Митов

4 Димитър Борисов Антов

Михаил Иванов Петров (Ще замести Джамбазки, който вероятно ще остане евродепутат)

 

Атака

1 Волен Николов Сидеров

2 Борислав Любомиров Иванов

Румен Атанасов Русев (Ще влезе ако Волен Сидеров реши да остане депутат)

 

Независим

Борис Бориславов Бонев