"Резултатът е разочароващ за БСП". Това заяви тази вечер лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който беше пети в листата на социалистите за членове на европейския парламент. 

Той подчерта, че през 2013 година, когато също е имало благоприятна ситуация за БСП, партията е изгубила изборите. 

"Сега се повтаря същата ситуация и това става системен проблем. Имаме нужда от бърз и задълбочен анализ.", категоричен е той. 

И изтъкна няколко от вероятните причини за загубата. 

"Първо преди кампанията загубихме твърде много време във вътрешни разправии. Вместо да имаме единна кампания на листата, имаше паралелни кампании на всички кандидати. Вместо да се борим за разширяване на влиянието, делихме твърдия електорат на БСП", заяви Сергей Станишев. 

Нинова събира спешен пленум. Решават съдбата й, а и дали да влязат в НСПредседателят на БСП събира Националния съвет във вторник, заседанието насрочено дори преди края на изборния ден

"Питаха ме защо сме извън парламента. Според мен битката се води на тепиха", каза още той. 

По този начин Станишев загатна, че най-вероятно ще се търси сметка за загубата от лидера на столетницата Корнелия Нинова. 

Според лидера на Партията на европейските социалисти, навсякъде в Европа има увеличаване на активността. Според прогнозите ще достигне 50% средноевропейската избирателна активност.

"В България дебатът за Европа беше пропуснат и се превърна в състезание и репетиция за местни и парламентарни избори", заяви още Сергей Станишев.