Доналд Тръмп и Ким Чен Ун не са постигнали никакво взаимно съгласие и са прекратили преговорите по време на срещата си в Ханой по-рано от предвиденото.

По думите на Майк Помпейо със сигурност е бил постигнат прогрес, но това не е било достатъчно за постигането на споразумение.

"Документите бяха готови, можех и да подпиша нещо, но предпочитам да го направим по правилния начин, отколкото да го направя по бързия", каза по време на официалната пресконференция след срещата държавният глава на САЩ.

Припомняме, че през изминалия ден Тръмп изрази оптимистичната си нагласа, срещата му с Ким Чен Ун да доведе до край на Корейската война. Това, обаче, не се е случило.

По въпроса с денуклеризацията също не е било постигнато съгласие. По думите на Тръмп държавният глава на КНДР има определена визия за нещата, но тя все още не се доближава достатъчно до тази на САЩ. Ким Чен Ун обаче обещал на Тръмп, че ще приключи с ядрените тестове.

По думите на Тръмп лидерът на КНДР е склонен да прекрати дейността в Йонбьон - най-големият ядрен изследователски център на Северна Корея, но в замяна на това искал всички санкции върху държавата да бъдат премахнати, но според държавния глава на САЩ това няма как да се случи на този етап и отказа да коментира евентуално увеличение на санкциите в бъдеще.

Въпреки това, Тръмп изрази надежда и заяви, че "вярва в потенциала на Северна Корея".

Макар и преговорите да са били прекратени заради различия, Тръмп е оптимист, че отношенията между двете държави ще продължат да бъдат добри. Двамата държавни глави не са поели ангажимент за организиране на трета среща по между си.

"Може да е скоро, може и да не се срещнем много дълго време. Надявам се, че няма да се случи точно така", заяви на пресконференцията след срещата Тръмп.