Застъпници и представители на местна политическа партия организирано участват в попълването на анкетни карти на социологическите агенции, които провеждат екзит половете в Пловдив. Сигнализираха от Градския съвет на БСП, както и от НФСБ/ВМРО и ЗС „Александър Стамболийски“.

Първо от  Градски предизборен щаб  на БСП – Пловдив уличиха, че формацията изкривява данните на социолозите, които дават между 18 и 20% на въпросния кандидат и е класиран на второ място. Същият този бе подреден на пето място от същата тази агенция преди дни.  

„Въпреки че до окончателното преброяване на бюлетините ни делят часове, манипулирането на екзитполовите има психологическо въздействие върху избирателите. Считаме за нужно да оповестим това, което нашите представители на терен са констатирали.  

ГПЩ на БСП – Пловдив провежда паралелно преброяване и уверяваме пловдивчани, че няма да допуснем манипулиране на вота. Всеки протокол ще бъде проверен надлежно и сравнен със сканирания такъв на страницата на ЦИК“, пишат социалистите.

Славчо Атанасов заяви пред TrafficNews, че подобна грозна манипулация минава всякакви граници.

„На предишния местен вот  ситуацията бе същата. Тогава на балотажа даваха 12% преднина на Иван Тотев, а накрая видяхте какви са резултатите – той „спечели“ в рамките на статистическата грешка. Този път обаче ставаме свидетели на жестока измама. Очаквам в 22:00 – 23:00 часа всичко да си дойде на мястото и резултатите да бъдат реални, а не тези манипулирани данни от агенциите. Това влияе изключително много на избирателите, естествено, но искам да успокоя хората, че нещата ще са различни при официалните  резултати“, каза още Атанасов. Той смята, че е пълен абсурд медиите, които изкарват данните от изборите да пишат „по данни от екзит полове от политическите централи".

„Същите тези социологически агенции даваха огромна разлика и на последните избори. Тогава един от водещите социолози каза по националната телевизия за онези случай  „Срам ме е от професията ми“. Това се случва винаги в Пловдив“, каза Атанасов.

Опитът за манипулация бе осъден и от кандидата на ЗС „Ал. Стамболийски“ Георги Колев. Според него това е поредното срамно петно върху  пловдивската демокрация.

„Това е изключително грозен опит да се въздейства върху хората. Всъщност целия този акт за манипулация, показва нивото, на което се намира политиката в Пловдив и само още веднъж да се обърна към хората кажа,че трябва да гласуват със сърцата си и да не се поддават на подобен тип манипулации“, заяви Георги Колев.