Министерството на отбраната умишлено засекретява информация, която би следвало обществото да знае. Това обвинение отправи председателят на Коалиция за България и ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Пловдив. Повод за изказването му бе сделката за закупуването на бойни самолети F-16 от САЩ. Припомняме, че американската бойна машина наскоро бе презентирана под тепетата и в София. Закупуването й обаче бе повод за редица скандали.

Според Петков процедурата не достатъчно е прозрачна, а решенията на Народното събрание са в ущърб на данъкоплатци и военнослужещи. Политикът съпостави офертата за F-16 с тази за самолети „Грипен” от Швеция.

„Предложението за „Грипен” предвижда доставката да започне 18 месеца след сключване на договора, а това на САЩ- 4 години. Шведите предоставят също 2 хангара за по 4 самолета. Те предлагат  България да се превърне в център за ремонт и поддръжка на такъв тип самолети в региона. Офертата, която „Грипен” депозира, е 1.5 милиона за 10 самолета и 2 хангара, в т.ч. закупуване на въоръжение, включително и американско”, изтъкна Петков.

Според него твърдението, че F-16 са най-добрите самолети, е несъстоятелно.

„ Имам основание да твърдя, че в Гърция и Турция загубите на такива самолети са 11 % от общия брой самолети в тренировъчни полети. Трябва да е ясна и ситуацията в Румъния - от 12 самолета в момента летят не повече от 4-5. Останалите са на земя, поради липса на резервни части”, сподели той. Петков допълни, че шведите предвиждат резервните части да бъдат доставяни до 10 дни след заявка, а част от тях – да бъдат произвеждани у нас. Американските части обаче, ще пристигат между  70 и 180 дн, след като бъдат заявени, като за тях ще бъдат плащани и мита, каза още председателят на КБ.

"Настоявам да знаем кога и за каква сума е закупена Полева интегрирана комуникационна информационна система за Сухопътните войски и какво става с нея през последните 6-7 години", сподели още Петвов. Той свърза това със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и добави, че той трябва да напусне незабавно ръководството на ресорното министерство. Петков настоя също Народното събрание да направи оценка на приетия за развитието на Българската армия План 2004 и на това какво е състоянието ѝ днес. Той добави, че анализът трябва да обхване времето преди и след влизането на България в НАТО и да се отговори на въпросите какво е продиктувало, след приемането ни в Алианса, да не се реализира нищо от този план и защо след влизането ни в НАТО ситуацията е катастрофална. Румен Петков коментира, че в кадрово и във военно-техническо обезпечаване ситуацията в армията е много зле и това е по вина не само на настоящия министър на отбраната.