Вотът на недоверие детронира настоящото правителство на Румъния. Припомняме, че до гласуването днес се стигна след предложение, внесено от румънските опозиционни партии срещу правителството, водено от премиера Виорика Данчила от Социалдемократическата партия (ПСД). 238 души от парламента подкрепиха вота на недоверие, което е с 5 гласа над необходимото мнозинство от 233 гласа.

Самото предложение бе озаглавено „За да се възстанови Румъния, правителството на Данчила трябва спешно да бъде освободено!“. Спешният вот беше предложен няколко дни преди официалния старт на кампанията за президентските избори през ноември. През 2020 г. в страната ще се проведат и местни избори.

Правителството на Данчила, което е на власт от края на 2016 г., загуби парламентарното си мнозинство през август, след като коалиционният му партньор ALDE оттегли подкрепата си. Преди това Данчила преживя няколко вота за недоверие.

Днешното гласуване бе последвано от враждебни изказвания в парламента. 

В словото си премиерът Данчила обвини опозицията, че е безотговорна, че е инициирала вота за недоверие, без първо да представи жизнеспособна алтернатива или програма за управление.

Тя също така разкритикува президента Клаус Йоханис за това, че той представлява интересите на опозиционната либерална партия PNL и „се е подиграл с конституцията и интересите на румънците“.

В отговор членовете на опозицията твърдят в изказванията си, че правителството на Данчила е нелегитимно поради факта, че не успя да получи нов вот на доверие в парламента, след като загуби коалиционния си партньор. Лидерът на PNL Ралука Тюркан заяви, че Виорика Данчила вече не е министър-председател, а „частно лице, което насилствено заема мястото във Виктория Палас“.

Какво следва?

От петък президентът Клаус Йоханис ще проведе консултации с всички парламентарно представени партии, след което ще направи предложение за мандат на партия, която според него може да сформира нозинство в Парламента.

Трудно е обаче да се предвиди кой ще бъде следващият министър-председател. Въпреки успеха на вота за недоверие, Либералната партия (PNL) няма да има парламентарно мнозинство, за да подкрепи собственото си правителство.