Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2019 г. беше одобрена днес в Министерски съвет. Приоритет и акцент в нея отново ще бъде превенцията.

България заема челните места в Европа по трафик на хора, а само за първата половина на миналата година Националната комисия за борба с трафика на хора отчита, че броят на жертвите е бил 330.

През 2019 година правителството ще проведе своите три национални кампании за превенция на трафик на хора с цел трудова и сексуална експлоатация. Кампанията ще акцентира и върху новите заплахи и опасности.

На национално, регионално и местно ниво ще бъдат реализирани и множество обучения за повишаване на капацитета на специалистите за разпознаване и ранна идентификация на потенциален риск от трафик и взаимодействие по насочването на жертви на трафик, включително и специализирани обучения за прокурори и служители на МВР, в сътрудничество с държавни институции и неправителствени организации.

Основен акцент в програмата за тази година остават защитата, реинтеграцията и възстановяването на жертвите на трафик.

Също така от Министерски съвет предвиждат и да бъде подобрено националното законодателство в областта на противодействието на трафика на хора и закрила на жертвите, чрез приемане на промени и допълнения в Закона за борба с трафика на хора и Правилника за прилагането му, синхронизирани с европейското законодателство.