Кметът на Калофер Румен Стоянов вероятно ще бъде отстранен повторно от длъжност. Това стана ясно след заседание на Общинската избирателнта комисия в Карлово, проведено преди дни. В комисията е постъпила жалба от страна на Николай Йорданов, в която гражданинът изтъква, че Стоянов е бил отстранен от поста преди по-малко от година, като му е наложена и забрана да заема публична длъжност. Според Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество той няма право да заема подобен пост в продължение на една година, след влизане в сила на решението за отстраняването му. 

ОИК е допуснала нарушение при регистрацията му като кандидат за кмет, тъй като не е взела предвид тези обстоятелства, е записано още в сигнала.

Припомняме, че Стоянов бе отстранен на 28 март 2019 година, след като се установи конфликт на интереси от страна на Румен Стоянов. В мотивите си ОИК се позова на решение на КПКОНПИ, което през 2017-а година е било потвърдено от Административен съд - София. То било обжалвано и потвърдено от ВАС на 20 март 2019. В крайна сметка, кметът бе признат за виновен, че в качеството си на изпълнение на публичната си длъжност през 2016-а, е назначил на работа в кметството братът на съпругата си като "Старши специалист финансови дейности". 

Оказва се обаче, че избирателната комисия не разполага със споменатите решения. Поради това единственото постъпило предложение, прието с пълно единодушие по време на последното заседание, било те да бъдат поискани от КПКОНПИ. На практика членовете на ОИК тепърва ще се запознаят с решенията на съда, на които са се позовали при предишното отстраняване на градоначалника. Предстои и да бъде насрочено заседание, на което да се произнесат по сигнала. 

Очаквайте подробности!