Костадин Димитров, който през последните четири години беше начело на ЖР "Тракия" в Пловдив, е преизбран още на първи тур да оглави поста и през следващия мандат. 

За това се похвалиха първи от централата на ГЕРБ в ранните часове на днешния ден, след като паралелното преброяване на протоколите показа голямата му преднина и висока подкрепа от над половината от гласувалите жителите на "Тракия". 

При 51% обработени протоколи в ОИК резултатът за Костадин Димитров е 59%. Далеч зад кмета на "Тракия" остават претендентите от БСП Добромира Тошева с 9% и Апостол Шопов, подкрепен от НФСБ-ВМРО, с приблизително същия резултат от 9 процентни пункта. 

В щаба на политическата партия отворих вино и се почерпиха с торта, чиито свещи духна лично победителят за кметския стол в района. Димитров официално отпразнува празник с кмета на Пловдив Иван Тотев, който днес празнува и рождения си ден. 

Победата на Димитров е единственият сигурен резултат от първия тур на местните избори. Във всички останали райони ще се проведе балотаж между кандидатите на ГЕРБ и останалите политически сили в лицето на ЗС "Александър Стамболийски", НФСБ-ВМРО и БСП. 

В „Северен“ Стоян Алексиев почти сигурно ще се изправи срещу Атанас Баташки от БСП, но разликата с останалите кандидати не е голяма. В район „Източен“  Иван Стоянов чака някой измежду Павел Милушев от НФСБ/ВМРО и Илия Матаков от ЗС „Александър Стамболийски“.

На места шансове имат и кандидати на местни коалиции. Традиционно районът с най-висока избирателна активност "Централен" също вероятно ще отиде на балотаж, въпреки че Георги Стаменов убедително води. Зад него остават Георги Тиюков от Кауза Пловдив и Тодор Стоилов от БСП.  На първо място в „Южен“ е Костадин Язов от ГЕРБ, а зад него са Борислав Инчев от ВМРО, Илиян Велков от ЗС „Ал. Стамболийски“ и  Ангел Иванов от БСП. 

Все още обаче няма яснота между кои точно от посочените силни играчи ще са дербитата на втория тур, тъй като от ОИК продължават да обработват секционните протоколи