Съобщението в социалните мрежи на Слави Трифонов днес обърна дебата за власт и отговорност. Лидерът на Има такъв народ заяви, че кандидат за министър-председател от втората партия, на която се очаква президентът Румен Радев да връчи проучвателен мандат, е световната шампионка по шах - пловдивчанката Антоанета Стефанова. 

Стефанова обаче моментално щяла да върне мандата при получаването му, защото "ИТН няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство". Това предизвика и реакцията на Бойко Борисов, че Слави трябва да поеме отговорност и поне да предложи състав на кабинет, а в крайна сметка и на идеи за управление. 

На фона на всичко това само два дни по-рано Румен Радев посочи, че е прекалено рано за две неща - да се мисли за това на кой ще бъде връчен трети мандат, както и за служебно правителство. Оказа се обаче, че и за двете не просто не е прекалено рано, а вероятно е и сравнително късно

Към момента се очертава ситуация, в която Радев ще трябва до около 14 дни да бъде готов със състав на служебен кабинет. А това няма да е първия път, в който президентът ще отговаря за назначаването на изпълнителната власт. 

От какво обаче се налагат подобни изводи? 

Въпреки заявките на Румен Радев, отново изказани в негово включване от залесителна кампания в Плана планина в събота, за известно протакане на връчването на мандатите, по-всичко личи, че трябва да побърза с решенията. 

Красноречиво Радев посочи, че се надява времето, което се оставя между даването на проучвателни мандати, да бъде използвано за конструктивни разговори и дебати и в крайна сметка да доведе до консенсус за "редовно правителство с широкапарламентарна подкрепа, обединено около ясни принципи и приоритети".

Такава цел днес изглежда повече от мисия невъзможна. По-скоро зад това протакане стои осигуряване на необходимото процедурно време партиите в Народното събрание да променят Изборния закон, което впрочем се прави с подкрепата на много пъстър контингент от политически участници. Непоследователно обаче Слави се отдръпна от мажоритания вот, който пък щеше да бъде подкрепен и от ГЕРБ. 

Предвид, че ГЕРБ не събраха нужната подкрепа за предложения от тях състав на правителството, а Слави Трифонов бе категоричен, че те няма да предложат такъв и няма да водят консултации, въпросът тук е единствено кога Румен Радев ще даде мандата на Стефанова?

Няма законов срок, в който това ще се случи, но чисто практически президентът не бива да бави много това си действия, защото върху голяма част от решенията на Кабинета в оставка е наложен мораториум. По всяка вероятност се очаква това да се случи до края на седмицата. Ако Слави удържи на думата си, то действието по връчване на мандат ще е символично и ще приключи с върнат такъв до секунди. 

От тук се пристъпва към третия конституционно предложен вариант, който вече ангажира с време президента, а именно президентът в срок от 7 дни възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. 

Стигаме и до последната възможна въртележка. Трети мандат Румен Радев може да връчи на всеки - на БСП, ДПС, Демократична България или на Изправи се! Мутри вън!. Никоя от тези партии обаче не може да събере необходимите гласове за управление на мнозинството, в случай че ГЕРБ или пък Има такъв народ не предложат подкрепа, която да бъде приета от другите политически субекти - сценарий, който изглежда все по-малко вероятен. 

Всичко това води до необходимост президентът да назначава служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори в срока до два месеца. Така изборната математика показва, че избори може да се състоят през края на юли и най-късно в началото на август. 

Служебно правителство

Както стана дума по-рано, президентът Румен Радев вече има опит в съставянето на служебен кабинет. Това му се наложи почти при встъпването му в длъжност през 2017. Експерти са скептични, че той ще може да използва същите кадри от 2017, но пък не е изключено някои от тях отново да оглавят временните постове. 

Ето какъв беше съставът на 95-тото Правителството, в което участваха само трима отявлени партийни дейци: 

министър-председател Огнян Герджиков безпартиен  
заместник министър-председател,
здравеопазване
Илко Семерджиев СДС  
заместник министър-председател,
отбрана
Стефан Янев безпартиен  
заместник министър-председател Малина Крумова безпартиен  
заместник министър-председател Деница Златева БСП  
икономика Теодор Седларски безпартиен  
енергетика Николай Павлов безпартиен  
регионално развитие и благоустройство Спас Попниколов безпартиен  
вътрешни работи Пламен Узунов безпартиен  
финанси Кирил Ананиев ГЕРБ  
труд и социална политика Гълъб Донев безпартиен  
транспорт, информационни технологии и съобщения Христо Алексиев безпартиен  
образование и наука Николай Денков безпартиен  
правосъдие Мария Павлова безпартиен  
външни работи Ради Найденов безпартиен  
култура Рашко Младенов безпартиен  
младеж и спорт Даниела Дашева безпартиен  
земеделие и храни Христо Бозуков безпартиен  
околна среда и води Ирина Костова безпартиен  
туризъм Стела Балтова безпартиен