Адвокатът по интелектуална собственост и авторско право Атанас Костов се включва в борбата за кмет на Пловдив. С неговата кандидатура пред пловдивчани вече са налице всички възможности за нов градоначалник. Те ще могат да дадат своя вот на 27 октомври. 

Атанас Костов е пловдивчанин с юридическо образование, който създава и развива своя правна кантора в града под тепетата. Днес неговата кандидатура бе официално издигната и представена от коалицията на “Демократична България" – обединение между Да България, ДСБ и “Зелено движение". 

Припомняме, че до преди седмица кандидатът на десните бе Йордан Иванов, който обаче изненадващо си направи самоотвод. На негово място идва Костов, който за разлика от своя предшественик от партийното ядро на ДСБ е надпартийна номинация. Кандидатурата на адвоката е от гражданска квота и той подчерта, че по този начин ще бъдат защитени интересите на всички дясно мислещи. 

Основните акценти в програмата на Костов са насочени към внедряването на електронното управление с цел прозрачност и осъвременяване на отношението между власт и граждани. На база опита си в областта на “Интернет правото”, кандидатът на ДБ смята, че онлайн инструменти в различни обществени област и дигитализиране на административното обслужване, биха допринесли веднъж за улесняване на живота на хората и втори път за въвличането им в управленческите процеси. Костов предложи финансовите документи на общината да се качват в онлайн пространството, така че всеки гражданин да види къде и за какво отиват неговите данъци. 

"Демокрацията от 21 век е свързана с информираност, с пряк и улеснен достъп до обществени документи, с фокус върху експертното решаване на проблемите на деня, с конкретика. Защо всичко това е важно за гражданите на Пловдив? Защото електронното битие на един модерен град, побран в джоба на всеки от нас води най-вече до толкова липсващата ни прозрачност – прозрачност в изразходването на обществените финанси, яснота при провеждането на обществените поръчки, строг контрол над лицензионните и разрешителни режими, приоритет на Община Пловдив", заяви Костов. 

Новият кандидат за кмет посочи, че липсата на дигитално управление позволява корупционните практики и води до обезверяване на гражданите на града. Той обаче подчерта, че има и други проблеми, които все още не са намерили решение като екологичната замърсеност.

"Градът ни е не само политически, но и физически непочистен, потънал е в прах и твърди частици, защото все някой сече дърветата му без контрол и визия за озеленяване, здравословна и екологична градска среда", посочи Костов, а след това заяви, че многократно е водил институционални битки с РИОСВ и полиция, където е сигнализирал за замърсявания. 

В общо линии той обясни, че платформата им не лежи на визия, а на експертиза. Той се ангажира да работи с хора с различни познания в областта на транспортните проблеми, образованието и бизнеса, като развие Пловдив именно в бизнес отношение. Костов се опита да засегне всички области от социалния живот като изказа особено критична оценка за културното развитие на града. 

"Пловдивската опера и театър, пловдивските артистични фестивали, матинета, изложби  линеят под невежото “управление” на посредствени апаратчици, като мечтата на Атанас Кръстев (някой го помнят като Начо Културата) за влизането на града ни в “Юнеско” отдавна е забравена. В този град има млади артисти, интелектуалци, творци, в този град има менажери на изкуство, които могат да го върнат към темата “Юнеско”, към интереса на публиката – местната, националната, международната. Тези хора са не само симпатизанти, те са част от екипа на нашата коалиция и аз вярвам, че ще обърнем града ни към това, което винаги е бил – център на изкуството, център на бохемата, център на духа!", завърши Костов, който предложи общ пас за музеи и автобуси. 

Костов се закани, ако седне на кметския стол, още първата седмица да разкрие документите за транспортния проект, зоопарка и Колодрума.

„Ще обявим публично регистрите, които Общинския съвет крие. Ще осветлим обществените поръчки“, заяви адвокатът.

А Костов два пъти обяви, че смята да отреже подплатата на корупцията и да облече града в нови политически дрехи.

Листата за общински съветници на дясната коалиция ще бъде оглавена от Йордан Иванов, а втори в нея отново е Костов. Всички кандидати ще бъдат обявени другата седмица, като от Демократична България посочиха, че ще издигнат и районни кметове.