Сделката за активите на ЧЕЗ в България продължава да бъде горещия картоф на политическия елит. Вчера в официално изявление към медиите от "Инерком България" съобщиха, че преговорите между компанията и „ЧЕЗ груп” относно възможността българската държава да закупи дялове в „ЧЕЗ България”, ще се състоят от средата до края на следващата седмица в Прага. 

Тази сутрин в телевизионните студиа няколко представители и лидери на опозиционни партии нищеха темата, и по-точно мястото на държавата в търговската сделка. 

Делян Добрев за финансирането

Сделката се оказа, че не е фалшива новина. Точно поради тази причина имахме изслушване в четвъртък. В продължение на 5 часа, както купувачът Върбакова и нейните консултанти, така и службите. Задавахме въпроси за финансиране, за кредити, започна коментарът си по продажбата на ЧЕЗ Делян Добрев пред Нова тв.

Последния един час беше закрито заседание, в което службите трябваше да ни предоставят информация. Аз лично бях задоволен в отговорите на службите, пращали са доклади до МС и президентството как върви процеса между ЧЕЗ и кои са кандидатите за купувачи. В този смисъл Министерски съвет е знаел как върви процеса и какви са купувачите, заяви Добрев. Финансирането ще е 20-30 процента акционерен капитал + 70% банков кредит, добави още той.

Тази сделка между "Инерком" и международните банки е нормална. Делян Добрев сравни продажбата на ЧЕЗ с тази за "Южен поток". Държавата, според Добрев, е реагирала адекватно.

Цветан Цветанов: Държавата няма отношение по сделката

Изказването на Делян Добрев, че новината, че "Инерком" е купила ЧЕЗ, е фалшива, означава, че държавата няма никакво отношение към тази сделка. Електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа. Електроразпределителните дружества са приватизирани, държавата взима 33%.

След всичките години след приватизионния договор са спечелени 41 млн лева дивиденти към държавата. 2005 година, с решение на МС, се взима решение да не се взима дивидент от 2004-та и 2005- та, заяви на Цветан Цветанов пред БНТ. Електроразпределителни дружества нямат никакво отношение към регулиране цената на тока, защото българският парламент взе решение КЕВР да бъде далеч от властта. За всички тези години има две стратегически подобни дружества - ЕСО и Булгартранс газ.

Тези дружества са управлявани честно и коректно от ГЕРБ, каза още Цветанов. Аз не знаех, сигурен съм, че и премиерът не е знаел за сделката. Това не е по българското законодателство, това си е частна сделка и правителството няма наистина отношение. Ние сме длъжни да осигурим сигурността на хората, че народът няма да има проблеми с тока, заяви Цветанов, предава 24 часа.

За всичко, което би могло да се направи, трябва да има политическа класа, политически партии, които да седнем да говорим кое е най-добре за държавата, а не да защитаваме политически пристрастия, каза още Цветанов. Това е една възможност, след като приключи тази сделка, държавата да вземе контролен пакет. Важно е целта, ние трябва да дадем стабилност, сигурност, прогнозируемост, каза Цветанов. "Гинка не е от ГЕРБ. Никой по никакъв начин не е влияел на сделката. Тя е подписана по британското законодателство", уточни Цветанов.

 

Корнелия Нинова иска някой да понесе отговорността

Някой купува 1/3 от електропреносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност. Някой ще контролира чрез сметките за ток живота на 3 милиона българи. Няма и много информация кой е този и кой финансира сделката, по какъв начин, как ще се връщат тези пари - дали няма да се връщат чрез увеличение на сметките за тока на българите?! Много въпросителни и малко отговори, което създаде тази напрегната ситуация, коментира скандалите около сделката на ЧЕЗ Корнелия Нинова пред БНТ.

"Поне 3 неща би трябвало да гарантира правителството. Първото е да се гарантира националната сигурност, т.е. да се знае, че който купи тази компания няма от него да зависи дали някой ден 1/3 от електропреносната мрежа ще бъде изключена, например. Втората гаранция е за хората - тези 3 милиона българи и цените на тока да бъдат поносими към социалния им стандарт и социалния им живот. И третата е някой да понесе отговорност за състоянието, в което докараха този случай. Някой трябва да понесе и политическа и друга отговорност, ако се налага", каза Нинова.

Според лидера на БСП, няма достатъчно информация за тази сделка - първоначално беше казано, че тя се финансира от офшорни компании с неизвестен собственик. След това дойде информацията за банки, които са регистрирани на някакви острови, които се разследват в международен план за пране на пари. Когато има дори и минимален риск такъв субект да стане някой ден собственик на 1/3 от електропреносната мрежа на България, дори и чрез кредитите, това ражда много въпроси, обясни Корнелия Нинова.