Зоологическата градина е на финалната права,  като се очаква през септември месец тя да вземе Акт 16, заяви зам.-кметът Димитър Кацарски.  В момента има предписания на комисията, които са за смяна на оградите на мечките и бизоните, както и други по-дребни препоръки. След като и те са готови се очаква комисия да издаде разрешителното за ползването на зоопарка.

В момента върви и обществена поръчка за част от животните, които ще обитават зоопарка. Така първите посетители се очакват в началото на октомври.      

Припомняме, че екзотични животни от пет континента ще могат да се видят в новия пловдивски зоопарк. В списъка са леопардовите котки – сервал и оцелот. Една от най-красивите диви котки – евразийски рис, както и забавните сурикати. В списъка с 13 животни са още патагонска мара, носато мече, фламинго, наду, американска видра, камила, черен лебед и лама.

Металните конструкции и дървените части по всички хабитатите са завършени, като скоро ще започне облагородяването на площите около тях. 22 са хабитатите, като във всеки един от тях може да се отглеждат по 40-50 животни, ако видовете им позволяват.

Хабитатите ще се доближават максимално до естествената среда на животните. За мечките е заделена площ от 3 декара, която ще наподобява гора. Вътре те ще имат собствени басейн с рекичка, както и различни храсти с плодове.

Вълците също ще се ширят в огромна площ, която наподобява гора.

 

За маймуните ще има отопление, което да поддържа температурите, на които те са свикнали да живеят. Те ще могат да се разхождат на няколко места, като клетките им обикалят на 360 градуса.

Дивите котки ще бъдат с изцяло покрити с мрежи. Те също ще имат водни площи и кътове наподобяващи естествената им среда.

Един от най-красивите местообитания ще е за розовото фламинго. Неговата преграда е изцяло с прозорци, като дори ще може да се вижда и от къщичката, в която има монтирани огледала. Целта е животното да смята, че е в група с други негови себеподобни.

 

Видрите ще  могат да си строят бендове и да се пускат по езеро в басейн, а той ще се вижда изцяло от стъклена преграда.

На самия вход има дървен мост, под който има езеро с водни лилии. То ще бъде за птиците , които няма да се постоянно в зоопарк,а ще бъдат свободно прелитащи.

За абсолютно всички животни има мини „аквапарк”, а за посетителите ще има десетки атракциони  сред които кафета, туристически център, детски и спортни площадки. Самите посетители ще са на сантиметри от животните.

TrafficNews.bg