България няма план за излизане от кризата. Работи се на парче, действията на управляващите са хаотични, а у хората се всява страх. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея всички анализи сочат спад в икономиката от 8 процента и увеличение на безработицата до 9 процента . 

"В други държави се предприемат конкретни мерки за бизнеса и домакинства. При вас нещата стават с кредити – за хората, бизнеса и държавата. Дотук работите на проба – грешка", отсече Нинова. 

От трибуната тя набеляза няколко мерки за излизане от кризата и посъветва правителството да се насочи към възстановяване на икономиката, чрез помощ на производството и увеличаване на потреблението. Според Нинова трябва да бъдат увеличени доходите на работещите, да се пренасочат средства в земеделието и да се пристъпи към реформа в здравеопазването. 

Тя коментира и изказването на Борисов, който по-рано днес заяви, че и е предложил да преминат заедно през кризата, когато пандемията била на прага на България. 

"Премиерът заяви, че е поканил БСП да се включи в работата на НОЩ и парламента. Една вечер, към 10:00 часа. Смятате ли, че това е нормално? Досега ви подкрепихме 4 пъти," обясни тя. 

Изявлението и идва след обявената от Борисов три пъти по-ниска безработица. По-рано той сподели, че очаква над 120 000 души да бъдат подпомагнати по схемата 60/40 до края на месеца.

„Сектор земеделие е най-подпомаганият сектор. Сега има възможност тези, които нямат работа да работят в земеделието и да си получават и двете плащания. Плануваме и още помощи, но към момента правим доста неща“, коментира Борисов.