Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от "Позитано" не са се опитвали да повлияят на президента за неговото решение да откаже да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. 

"БСП не си позволява да дава съвети на президента. Той изпълни конституционната възможност, която му е дадена", каза Нинова. И обяви, че не вижда политически мотиви в действията на Радев.

"Позицията на БСП е, че един човек не е истинско състезание. Само Борисов можеше да направи истинско състезание, но той е част от уговорката да има един единствен кандидати", добави соцлидерката.

От ДПС отказаха всякакъв коментар за решението на държавния глава. "Народни представители и политически партии не трябва да коментират тази процедура. Коментарът на всеки политик е опит за влияние", каза депутатът от движението Хамид Хамид.

Вътрешният министър Младен Маринов пък определи като естествена подкрепата на отделни служби в МВР за избрания за главен прокурор Иван Гешев. Публикуваните техни становища на сайта на ВСС беше посочено като неуместно от президента.

"По отношение на подкрепата, която структури на МВР изразиха към господин Иван Гешев, мисля, че няма нищо по-естествено от това хората, които работят ежедневно с прокуратурата и конкретно с Иван Гешев, да го подкрепят и мисля, че това не е престъпление, дори не е и противоправно. Така че всеки, който е преценил, че иска да изрази своята подкрепа, както и тези, които изразяват своя протест, имат право да го направят", заяви Маринов.