Над 2 часа продължи разпитът на кмета на Стамболийски и областен координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев във Второ РУ. На излизане от сградата той бе посрещнат с аплодисменти от пловдивски симпатизанти на ГЕРБ, които бяха на място, за да изразят своята подкрепа към него.

Мараджиев заяви, че разпитът е бил за събитията от 10 ноември 2021 г. в Ново село, когато той и местни жители направиха жива верига пред търговски обект, в който Икономическа полиция провеждаше акция по време на предизборната кампания. По думите на Мараджиев, го викат за трети път по дадения казус. Според него целта на цялото мероприятие е той да бъде сплашен и да се всее страх в другите кметове на ГЕРБ и членовете на партията.

„Под мое ръководство ГЕРБ в областта спечелиха 11 кметски места. Ясно е, че тези действия искат да сплашат и останалите колеги. Но нас не ни е страх от бойкорашковщината в МВР. Очевидно е, че целта е да ме отстранят, но това няма да им е лесно”, каза Мараджиев.

Той допълни, че никога не е имал повдигнато обвинение от прокуратурата, но често се случва срещу него да има сигнали и доноси, които да бъдат проверявани. И ходи на такъв тип проверки. В случая обаче не става въпрос за това. Според него викането му днес се дължи на сигнала, пуснат към Районна прокуратура и главния прокурор срещу действията на Икономическа полиция по време на предизборната кампания. Освен въпросния случай от Ново село, тогава полицаи влизали в дома му и фирмата на сина му, както и в домовете на десетки други жители на населеното място. По думите му, от Криминална полиция разследват Икономическа полиция за тези действия, като това е отговор, провокиран от неговия сигнал към прокуратурата.

Той каза, че по никакъв начин разпитите му нямат връзка със задържането на Бойко Борисов и другите членове на ГЕРБ.

„Досега никога не съм искал нищо от ГЕРБ или Бойко Борисов. Аз вярвам, че ако има предсрочни избори, ГЕРБ ще ги спечели. Тогава може би ще поискам него от г-н Борисов – да оглавя МВР само за шест месеца. Тогава … ще обърна нещата, както го сторих с Пловдивска област”, каза областният координатор на ГЕРБ.

Той уточни, че поведението на разпитващите го полицаи било изключително вежливо и добро, като редовите униформени не са виновни за създалата се ситуация, а просто изпълняват нареждания от Бойко Рашков и върхушката в МВР.