Наемат се машини за гласуване, а за същите пари могат да бъдат закупени. Защо? Този въпрос зададе обмудсманът Мая Манолова по време на срещата си с новия състав на ЦИК.

По думите и наемната цена от 3000 лв. била твърде висока и би могло да се инвестира в закупуването на машини, които да бъдат използвани няколкократно. Манолова отбеляза, че през тази година гласуване ще има два пъти - ведънж на евроизборите и втори път по време на изборите за местна власт през октомври.

"Два пъти повече секции ще бъдат оборудвани с машини, което означава 9 млн. лв за първия вот и още 18 млн. лв за вота през октомври. Или ощо 27 млн. лв. за наем. Смятам, че това е прекалено и би трябвало да се положат усилия за тяхното закупуване, за тяхното производство биха могли да се ангажират български производители или да се закупят машини отвън", коментира още националният обмудсман.

Думите на Манолова идват по време на среща, организирана заедно с КНСБ, в която участие взимат и новоназначеният председател на ЦИК Стефка Стоева. На нея присъсотваха и представители на най-големите организации за хора с увреждания, пишат от "24 часа".

Казусът с гласуването на хората с увреждания също не остана встрани. Поводът бе приетият преди дни доклад на Европейския икономически социален комитет. Докладът се фокусира върху възможността хората с увреждания също да могат да дадат своя глас на евроизборите, като според заключенията в изследването милиони граждани в рамките на ЕС нямат възможност да упражнят правото си заради организационните решения и технически пречки.

Изводът важи и с пълна сила за България, която все още поставя бариери пред вота за хиляди граждани.

"Машинното гласуване е възможност за осигуряване на тайната на вота на хората с увреждания, а следващата стъпка ще бъде електронно гласуване, така че публичният контрол върху работата на ЦИК по машините и електронния вот е изключително важен", категорична бе Мая Манолова.