Електронна платформа, която изкарва на светло работата на Общинския съвет, процедурите по обществени поръчки и търгове, а освен това дава и възможност за участието на пловдивчани в управлението на Общината, бе представена от кандидата за кмет Георги Колев. Той и IT специалистът Николай Димитров, който е и кандидат за общински съветник, демонстрираха платформата, чакана от години в Пловдив.  

Платформата, която никой нямаше куража да въведе до този момент от управляващите, вече е качена онлайн и всеки пловдивчани може да я разгледа и да изпробва функционалността й. Тя е разделна на четири модула, обхващайки най-важните аспекти от управлението на една община, които в момента са обвити в мистификация, обясни кандидатът на ЗС „Александър Стамболийски” с номер 49 в бюлетината.

Общинският съвет на светло

Първата част е свързана с работата на законодателния орган на Пловдив. Чрез системата всеки един пловдивчанин ще може да се запознае с дневния ред на Общинския съвет.

„Освен това всеки един пловдивчанин ще може да гласува и да дава съвети какво би направил, ако е общински съветник. Така, ако по някоя точка се натрупат достатъчно голям брой гласувания и предложения, то извадката от тях ще бъде дадена на общинските съветници. Те ще знаят, че 6000 или 20 000 души са гласували по дадена точка, и ще трябва да се съобразят с желанията на хората. Чрез тази система 400 000 пловдивчани стават съветници”, обясни Георги Колев.  

Системата е надградена с онлайн излъчване на сесиите на Общинския съвет, като всеки един гражданин ще може да види как са гласували бащиците на Пловдив и дали са се съобразили с мнението им. Също така ще има архив от всички гласувания, сесии и поименен списък кой съветник как е гласувал на различните предложения, обясни Николай Димитров, който е с номер 114 в интегралната бюлетина за общински съветници.

Онлайн референдум за важни теми на Пловдив

В този модул пловдивчани ще могат да задават дневния ред за развитието на града и общината. Те ще гласуват по важни теми за Пловдив -  приоритетите за инфраструктурните проекти, присъединяването на съседни общини, мерки, свързани с чистотата на въздуха, задръстванията и други.

„Целта ни е да изкараме тези дискусии от социалните мрежи, където е пълно с тролове и хейт, за да се превърнат те в конструктивни. Подадени към ОбС, тези гласувания ще могат да задават дневния ред за управлението на града. По този начин действат редица големи общини в света, като в Москва например”, обясни адвокат Колев.

Без съмнения в обществените поръчки и търговете

В момента обществените поръчки и търговете са обвити в мистика, като постоянно има подозрения, че при тях се случва нещо нередно. Системата ще проследи с онлайн излъчване всяка стъпка на обществената поръчка – от отварянето на офертите до участниците в тях. Те ще бъдат съобразени със Закона за личните данни, а правилникът на ОбС ще бъде променен за самите нововъведения.

Няма да има съмнения и при провеждането на търговете с явно наддаване. Чрез излъчването им онлайн ще се виждат участниците и кой колко е предложил, за да спечели търга.

„Светът вече е дигитално село, а това е начинът да излезем от пещерата. В тази платформа са вложени стотици часове труд на Николай Димитров и неговия екип. Ние ще подарим тази система на Община Пловдив, за да бъде база, на която да стъпи за превръщането на общината в електронна. Още повече, че тя е изключително надеждна и шансът за манипулации на резултатите е изключително малък”, обясни Георги Колев.

Платформата за мини референдуми може да видите тук: https://referendum.segaevremeto.bg/ 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!