Кой попълни вакуума сред дебатьорите в пловдивския парламент след подмяната на състава му? Това ще е един от интересните въпроси, чийто отговор ще стане ясен след първите няколко сесии. Всеки мандат обичайно има около 6-7 съветници, които са основни действащи лица при дебатите, а дискусиите между тях са продължавали часове.

Така през последния мандат Иван Тотев постоянно влизаше в словесни престрелки с Дани Каназирева, Слави Георгиев, Николай Радев, Камен Шишманов, Божидар Здравков и още няколко съветници. От страна на управляващите пък дейни в дебатите бяха Радослава Ташкова, Веселин Маневски, Гошо Къчков и Спас Гъреневски, преди да стане депутат.

От изброените горе своя мандат повториха само Слави Георгиев и Николай Радев.  Въпреки че съставът на Общинския съвет е 51 души,  на по-малко от 10 души се чува думата.  Имаше и такива, които се обаждаха само при теми, които бяха в техните нива на компетенции, но политическите изказвания не липсваха на всяка спорна тема, а бяха запазена марка на някои от изброените остриета.

Тонът на дебатите много зависи и от председателя на Общинския съвет. През последните четири години Савина Петкова ръководеше добре пловдивските старейшини, но понякога дискусиите излизаха извън нейните възможности. Новият шеф на ОбС Александър Държиков има всички качества да успее да поддържа нормален тон при дискусиите, но това много зависи и от хората, които ще се включват в дебатите, както и от самите теми.

Безспорно най-интересно се очертава при ГЕРБ.  Бившият кмет Иван Тотев бе постоянно на микрофона, като не си поплюваше да влиза в пререкания с общинските съветници от опозицията.  Профилът на Здравко Димитров обаче не е такъв. Той е много по-обран в изказа си и рядко влиза в полемика, като търси консенсуса.  Далече по-интригуващо ще е кой ще бъде ораторът от съветниците на ГЕРБ. От 17-те общинари от най-голямата партия само шестима повтарят мандата си. Никой измежду тях обаче не бе от хората, които се включваха в дискусиите. Сигурно е, че деен в дискусиите ще бъде Стефан Дедев. Бившият депутат не се притеснява да влиза в полемика и да отстоява позиции. Задължаващо е в такава роля да влезе и Йордан Илиев, който е спряган за шеф на групата на ГЕРБ в местния парламент.

При опозиционерите от БСП нещата са ясни. Там отново Николай Радев ще бъде над всички и ще брани интересите на социалистите. Друг съветник, който повтаря мандата си – Ангел Иванов, също често се включваше в дискусиите, но не изпадаше в конфликтни ситуации.

 На практика патриотите няма да имат  група в Общинския съвет, след като Слави Георгиев и Костадин Гаров заявиха, че ще бъдат независими общински съветници. Така остават трима от ВМРО, а най-опитният е Стефан Послийски.

Мястото на Дани Каназирева, която скачаше за всяко нещо в Общинския съвет, изглежда ще бъде заето от Евелин Парасков. Младият й доверник бе зам.-председател на Общинския съвет и през последния мандат правеше опити да бъде по-деен в дискусиите. Тонът на „Съюз за Пловдив” обаче се очаква да бъде смекчен, след като Каназирева стана областен управител.

Следващата формация  - „Кауза Пловдив”, бяха сред най-мълчаливите в местния парламент. Обичайно техни представители се включваха единствено с предложения  по конкретни теми.

Един от най-добрите оратори в ОбС през последните три мандата – Георги Колев, се очаква да бъде много по-деен. Обичайно пловдивският адвокат взимаше думата, когато обстановката в местния парламент много се разгорещи, а той успокояваше страстите. След като Колев се кандидатира за кмет и показа своята програма за развитието на Пловдив, той даде заявка, че ще отстоява всички тези, които е застъпил в предизборната си платформа.

Особено активни се очаква да бъдат съветниците от „Демократична България”. И Йордан Илиев, и Веселина Александрова са хора, които  - дори извън местния парламент, се включваха в различни казуси от дневния ред на пловдивската власт. Д-р Веселка Христамян пък участваше в почти всички обществени дискусии в Пловдив през последния мандат.

Енигма ще бъде поведението на тримата съветници, които са без подкрепление – Стефан Аксиев от ВОЛЯ, Али Байрям от ДПС и Георги Величков  - от „Ние гражданите”.

Съдейки от резултатите при гласуването за председател на Общинския съвет, макар и таен, две групи ще бъдат в опозиция – БСП и „Демократична България”. Двамата независими съветници – Слави Георгиев и Костадин Гаров, също ще бъдат в това число. Неясно е обаче каква страна ще заемат тримата съветници от ВМРО.

С други думи-  очаква се новата власт да бъде атакувана от три страни в местния парламент, нещо което виждахме и досега. Разликата обаче е, че групата на Дани Каназирева ще работи в синхрон с ГЕРБ, а по-крайни в поведението си ще бъдат от „Демократична България”.

Първата сесия на местния парламент е този четвъртък. Очаква се тя да бъде по-протоколна. На нея ще бъдат гласувани рутинни неща, заедно със състава на комисиите и зам.-председателите на ОбС. Възможно е нещо от спешен порядък да влезе като извънредна точка в сряда вечерта. 

Ясни са бащиците на Пловдив – ето кои са общинарите, които ще управляват градаСписъкът от 51 общински съветници, които ще са закълнат в понеделник, е попълнен, след това са възможни рокади