„Откриването на ЕСК остава най-запомнящото се събитие, затова  избрахме  тази 30-метрова светлинна кула от 200 тона, която ще може да се вижда отвсякъде,  да бъде нещо уникално, неповторимо и което няма да може да се види през целия живот. 

Избрахме откриването да е на бул. „Цар Борис Трети Обединител“, защото това е мястото, на което може да стане нещо запомнящо се. Дори и когато се критикува заради проблемите с трафика, които това предизвиква ,  и за ваканцията на учениците, тогава пак говорим за събитието и го популяризираме”, заяви кметът Иван Тотев пред радио Пловдив,.

За откриващото събитие на 12 януари Тотев  се очакват над 30 хиляди гости - официални лица и специално дошли са събитието.   Над 1000 души са записалите се досега доброволци за участие в програмата. Над 700 официални гости са потвърдили присъствието си. 

Това е първият затворен булевард за култура, каза още той  и припомни, че преди години недоволство заради затворените за движение улици е имало и в квартал „Капана“. Ако не беше културната столица с наше домакинство, нямаше да положим толкова усилия, призна Тотев. Много неща вече  се промениха и ще се променят.

Сцената за откриването на Европейска столица на културата вече се издига на 3 нива СНИМКИРаботата тече и днес

Старт! Започнаха монтажа на кулата в Пловдив СНИМКИНяколко камиона, натоварени със съоръжения, се наредиха на булеварда