След като наши читатели сигнализираха, че членове на секционни избирателни комисии масово са с белязани ръце с мастило в Пловдив, екип на TrafficNews.bg посети една от комисиите – в училище „Яне Сандански” в район „Южен”. Предлагаме ви обяснението на трима от членовете на комисията защо пръстите им са изцапани, като оставяме читателите ни сами да си правят изводи:

Както разбираме, начините за оцапване са разообразни - от печата, от химикалка, от лентата на бюлетината... Поне такива различни версии чухме от нашите събеседници.

В същата секционна комисия има още едно драстично нарушение на закона, сигнализира застъпник на една от политическите партии. Член на комисията е гласувал без да е регистриран в тази секция. Веднага е подаден сигнал към полицията и ОИК, които са извършили проверка и сигналът е потвърден. Какви ще бъдат последствията за този член на избирателната комисия, ще стане ясно по-късно.

Междувременно на доста интересна картинка се натъкна екипът ни, докато снимаше в секцията в училище "Яне Сандански". Тъмната стаичка, в която хората гласуват тайно, се оказа, че не е никаква тайна за няколко от членовете на комисията и по-точно за председателя и зам.-председателя й. Тяхната маса, на която приемаха и попълваха документите на гласуващите, се намира точно срещу... входа на стаичката. Изводите си направите пак сами.

От същата секция по-рано имаше и още два сигнала - за ниско поставени списъци, което е затруднило изключително много от хората, и събиране на удостоверенията на застъпниците, което също е в разрез със закона. 

Припомняме, първите сигнали дойдоха са от  район „Западен“ в Пловдив, където кандидатът за районен кмет Иван Запрянов засне видео, на което се вижда как една от жените в секцията има черти от химикал на палеца. Случката е от 28-а секция в ОУ „Драган Манчов“, подобен сигнал имаше и за 29-а секция в същото училище.

Друг сигнал имаше от училище „Петър Берон“ в район „Централен“, там също член на СИК се оказа с оцапани ръце с мастило.

Според методическите указания на ЦИК е абсолютно забранено членове на СИК да бъдат с белязани ръце с мастило или други химикали, които биха могли да увредят изборните книжа. Ако бюлетината бъде изцапана, то членовете на СИК са длъжни да я отбележат като невалидна, тъй като се смята за знак.

В края на изборния ден екип TrafficNews.bg отново ще посети избирателната комисия в Кючука, за да проследи има ли белязани бюлетини с мастило, които са обявени за невалидни.

Очаквайте продължение!