С изненади започна първата пресконференция на новия кмет на Пловдив Здравко Димитров. През последната седмица за личния състав на Общината бяха спрягани имената на над 20 души, но разбира се екипът на новия градоначалник не може да побере всички тях.

Заместниците на Димитров ще бъдат основен механизъм в управлението през следващите 4 години, ако няма междувременни рокади. Днес градоначалникът лично представи шестима души от своя екип и ресорите, в които ги е разпределил. Екипът на Зико ще се състои от общо 8 души или с един повече от този на предшественика му Иван Тотев. Това обаче ще може да стане възможно, едва след като промените се гласуват от Общинския съвет. До тогава новите зам.-кметове ще останат в ресорите, които са структурирани към този момент, като петима от представените ще оглавят по един ресор, а шестият - Стефан Стоянов ще съвместява двата ресора в общината, които е ръководител през последните два мандата.  

Ето ги и новите зам.-кметове на Пловдив: 

Безспорно най-голямата изненада сред новите зам.-кметове е Илия Кирчев. Финансистът ще поеме сборен ресор от икономика здравеопазване и екология. Очаква се обаче ресорът да бъде разделен, като оглавяващ здравеопазването да стане бившият шеф на Онкодиспансера д-р Калин Калинов. При Калинов вероятно ще дойдат и социалните дейности. 

Архитект Невена Балчева пък ще оглави градоустройство, строителство и общинска собственост. За ресора се предполагаше, че ще отиде при Пламен Райчев, който е шеф на Областното пътно управление, но засега Райчев не попада в екипа на новия кмет. 

Очаквано Тодор Чонов ще застане на чело на транспорта. Бившият шеф на пловдивската полиция можеше да поеме и поста по сигурността, ала е предпочетен за транспорта, тъй като по думите на Димитров това ще бъде един от най-тежките ресори.  

От сегашните кметове ресорите си запазват трима души. Стефан Стоянов, който и през новия мандат ще бъде зам.-кмет по образование, европейски политики и бизнес развитие. За момента Стоянов обаче ще поеме и още един ресор - този по култура и туризъм. Димитров обаче подчерта, че ще води дебат с гилдията дали да се гласува подобно обединение на двата ресора или културата и туризмът да останат отделени и да получат нов ръководител. 

Георги Титюков отново ще бъде зам.-кмет по спорт, младежки дейности и социална политика. Очаква се обаче социалните дейности да бъдат извадени от ресора на Титюков и да отидат при здравеопазването, а вместо тях туризмът да бъде под юрисдикцията на лидера на "Кауза Пловдив".

Бившият полицай Йордан Ставрев, който изненадващо влезе в екипа на Иван Тотев преди 6 месеца, ще запази поста си като зам.-кмет по обществен ред и сигурност.

За най-висшия пост в общинската администрация – тази на главен секретар е избрана досегашната оглавяваща Ангелина Топчиева. Главен архитект на Община Пловдив пък става Арх. Димитър Ахрянов

Здравко Димитров назначава най-малко още две вицета, пита гилдиите за ресор КултураНовата структура на Община Пловдив първо трябва да мине през гласуване в Общинския съвет