„Осем години седя на една заплата и на деветата да си я увелича… Все едно събирам точки за пенсия. Никак не са ни ниски заплатите”, заяви кметът Иван Тотев, като публично се отказа от намеренията да входира предложение в ОбС, който да му вдигне заплатата. 

Припомняме, че  според новите разпоредби общинските съвети могат да увеличат заплатата на кмета общината до възнагражденията на министри – 4600 лева. Досега само кметът на София вземаше толкова пари.

Заплатата на кмета на Пловдив е една от най-ниските предвидени в закона, като тя бе актуализирана през 2011 година. В момента възнаграждението на Тотев е около 1500 лева. От заплатата на кмета обаче зависят и тези, които на са на високи длъжности в Общината – шефове на отдели, зам.-кметове, председателят на Общинския съвет, съветниците и други. Те взимат процент от брутната заплата на градоначалника.

Общинарите вдигат заплатата на кмета на Пловдив – таванът е 4600 лева!С вдигането на възнаграждението на Тотев редица общински служители ще вземат повече пари