България има шанс да получи еврофинансиране в размер на 12 млрд. 845 млн. евро, като 9 млрд. евро ще е безвъзмездно финансиране. По голямата част от парите трябва да се използват до 2024 г., но, ако многогодишната финансова рамка бъде приета в рамките на годината, още през 2020 г. ще имаме достъп до 692 млн. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното правителствено заседание, написа btvnovinite.bg.

Това финансиране не е безусловно, то трябва да се ползва за преодоляване на икономическите последствия от пандемията, но то има и силен реформаторски уклон – към зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи, обясни той.

Бойко Борисов: На 15 юни всички ограничителни мерки падатОстават само социалните и икономическите мерки за подпомагане

„Целият пакет финансиране по многогодишната финансова рамка, който се коментира за България, без новото финансиране, е в размер на 16 милиарда 717 милиона лева, което включва средства от кохезионната политика, директни плащания, Фонда за справедлив преход, който трябва да финансира политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност. Новото предложение е в размер на 12 милиарда 845 милиона – това е предложението, от което 9 милиарда 717 милиона е безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3 милиарда 128 милиона“, поясни той.

Правителството си поставя задача през юни и юли да се разработят механизми за грантовите схеми, за да може финансирането да бъде налично до есента.