Колкото се може по-големи участници и компании в Саудитска Арабия, които да строят газопроводи, са голямата цел за България. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на историческата среща на лидерите на ЕС и Лигата на арабските държави, която се провежда в Египет.

Форумът е посветен на укрепването и задълбочаването на евро-арабското партньорство и справянето с глобалните предизвикателства.

"С Ципрас си говорихме да направим една четиристранна среща - Сърбия, Македония, Гърция и България. С колегите вървим много напред. Казах му, че до юни ние ще направим първата копка за интерконектора с Гърция - той ни е много важен за диверсификацията на газовия хъб "Балкан". Важно е да има много участници, за да е максимално честен търгът.

Газовият хъб е нашата цел, Юнкер лично каза, че го благославя. Той ще гарантира същите количества газ, които имаме, да продължаваме да ги имаме. Старите тръби през Украйна също са въпрос на диверсификация. С една дума - не трябва да изпускаме възможността да сме част от магистралата", заяви Борисов, цитиран от "24 часа".

По думите му България инвестира много във взаимовръзките със Саудитска арабия и е на мнение, че диалогът между ЕС и Близкият изток е начинът за справяне с тероризма и проблемът с миграцията.

Затова и Борисов е категоричен, че предизвикателствата, пред които е изправен регионът, са общи предизвикателства и за Европейският съюз.

Българският премиер акцентира, че е необходимо в рамките на наличния инструментариум и институционални възможности, ЕС и ЛАД да намерят подходящия и възможен начин за справяне с общите проблеми и предизвикателства. Срещата е "силен политически сигнал за ангажираност с проблемите на региона".

"България смята за изключително важна дейността на ЛАД и своето сътрудничество с нея в контекста на всеобщия стремеж за избягване на нови разделения и конфронтации на основата на религиозни или културни различия", обърна се министър-председателят Борисов към световните лидери в Шарм Ел-Шейх, където се провежда срещата на върха.

Министър-председателят добави, че фокус на общите действия трябва да се постави също върху неконтролираната миграция, трафика на хора, икономическата и социална несигурност, екологичните проблеми и др. Те също изискват многостепенни отговори, формирани на основата на солидарност и споделена отговорност.