Националният съвет на БСП единодушно одобри Мая Манолова за кмет на София. Одобрени са и още 100 кандидат-кметове на левицата за страната.

Кандидатурата на бившия омбудсман е гласувана анблок с останалите кандидати за кметове от левицата.

Манолова влиза в кметската надпревара издигната от инициативен комитет, но след днешното решение на пленума, БСП започва официална подкрепа за нейната кандидатура. Другата седмица ще има среща на Манолова и нейния инициативен комитет с ръководството на соцпартията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по-рано, че държи Манолова да се съобрази с предизборната платформа на партията. На свой ред днес бившият омбудсман заяви пред БНТ, че приема подкрепата, но никой не може да й поставя условия, защото тя се съобразява само с дневния ред на столичани.  

Днешният червен форум беше съпроводен с разправия за кандидат-кмета във Варна, където миналия понеделник местната организация на БСП не можа да излъчи кандидатура след скандал. Борислав Гуцанов, от когото лидерът Корнелия Нинова свали доверието си неотдавна, но не получи подкрепа от местните, предложил тази на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, но това било посрещнато на нож от съпартийците му. Други настояли самият Гуцанов да се бори за кмет на морската столица, но той предпочел да е само водач на общинската листа. 

Красимир Янков, член на НС на партията и един от водачите на опозицията срещу Нинова, обаче коментира днес пред журналисти, че приема като манипулация информациите, че Костадин Костадинов е предложен от варненските социалисти като кандидат за кмет на БСП.

Той посочи, че е присъствал на конференцията във Варна, на която е било обявено, че след намесата на националното ръководство са се отказали всички номинирани и обсъждани кандидати от редовите социалисти. Единственият, който би приел подкрепа от БСП, е Костадинов, добави той.

"Изпълнителното бюро на БСП е свалило доверието си от председателя на ГС на БСП във Варна, но предлага същия - Борислав Гуцанов, за кандидат за кмет на града, което е озадачаващо", коментира още Янков.

Червеният депутат Филип Попов пък коментира, че ситуацията във Варна наистина е сложна, но НС на БСП ще излезе с наистина добро решение. 

На въпрос дали е възможно БСП да остане без кандидат за кмет във Варна, Янаки Стоилов отговори, че там ситуацията е доста сложна и трябва да се види какви са били мотивите и как ще се развие решението. 

До този момент БСП бяха одобрили 160 кандидат-кмета, а на пленума днес са утвърдени още 100. И в други градове, освен в столицата, социалистите застават зад независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет - Радина Банкова в Ловеч, Здравко Милев в Кюстендил, Румен Томов в Благоевград и др.

Ето го и пълния списък на кандидатите на БСП за кметове:

Благоевград - Румен Томов

Бургас - Николай Тишев

Велико Търново - Весела Лечева

Видин - Любомир Георгиев

Враца - Момчил Младенов

Габрово - Ивелин Николов

Добрич - Георги Петков

Кърджали - Милко Багдасаров

Кюстендил - Здравко Милев

Ловеч - Радина Банкова

Монтана - Илия Илиев

Пазарджик - Благо Солов

Перник - Станислав Владимиров

Плевен - Илиян Йончев

Пловдив - Николай Радев

Разград - Денчо Бояджиев

Русе - Пенчо Милков

Силистра - Момчил Неков

Сливен - Кольо Милев

Смолян - Стефан Сабрутев

София - Мая Манолова

Стара Загора - Иван Върляков

Търговище - Рая Матева

Хасково - Коста Стоев

Шумен - Венцислав Венков

Ямбол - Катя Георгиева

 

Очаквайте подробности!