БСП в Пловдив реши да смени името на групата  си в Общинския съвет. Безпрецедентно съветниците от столетницата поискаха да се разграничат от действията на Корнелия Нинова и националното ръководство, които бавно, но сигурно обезкървявали БСП. Името на групата в ОбС ще се казва „Автентична лява БСП”.

„Аз с моето  семейство имаме 200 години членство в БСП. Никога не съм гласувал за друга партия, няма и да го направя. Една група, която е наречена работна, но всъщност е ликвидационна, потъпква устава, като унижава наши другари с 50-60 години членство в партията. Искаме да се разграничим от това, както и обезличаването на БСП като автентична лява партия”, заяви  председателят на съветниците Николай Радев.

Групата на БСП в Пловдив сменя името си заради Нинова

Доскорошният председателят на най-голямата структура на БСП в Пловдив тази на „Централен” Тодор Стоилов заяви, че работната група, назначена от „Позитано” се саморазправя по брутален и фашистки начин с партийните организации.

Начело на работната група бе Атанас Зафиров, но след това Корнелия Нинов го смени с Борислав Гуцанов. В нея са 15 души, като в групата се открояват близките до Нинова местни функционери – Иван Петков – Бебето, Стефчо Таушанов, Георги Йорданов и други .

Въпросната група прави всички възможно да саботира събранията на основните партийни организации, които биха могли да излъчат „неправилните хора” за делегати на градската конференция на БСП. На нея трябва да се избере председател  на социалистите, както и ново ръководство. Редица събрания са били саботирани, други не са били признати, а трети са били отменени, при вида на делегатите.

„На нас ни казват верни хора от „Позитано” какво се  случва тук. Борислав Гуцанов е казал, че ще признае всякакви резултати от градската конференция при 25% проведени събрания. Сега  се прави всички възможно на конференцията да бъдат правилните делегати. В район „Западен” вече имаме списъка с делегатите, още преди да бъде проведена конференцията”, обясни Нина Чавдарова.

Към днешна дата никой не знае нито кога, нито  къде ще бъде градската конференция. Още повече, че работната група  не спазила сроковете, според които  тя е трябвало да се проведе до 16-17 юли.

Йордан Василев,  който бе освободен като председател на район „Източен” заяви, че е получавал заплахи, че ще бъде изключен от партията.

„Дори да ме изключат. Аз ще отида да членувам в друга организация на БСП, докато ми изтече периода, в който не мога в Пловдив. Винаги съм бил в тази партия, и ще остана в нея. Много млади хора около мен, обаче не виждат смисъл да стоят. Ако преди БСП губеше периферията и симпатизантите  си, то сега вече и членовете се  оттеглят. Както казваше проф. Иво Христов, който бе депутат,  БСП се изпразва от съдържание и се превръща  в куха абревиатура. В момента БСП не е нито българска, нито социалистическа, нито партия”, каза Йордан Василев.