„Огромна инфлация, огромно обедняване, изцяло неохранявана Шенгенска граница, купуване от изборите до енергетиката. Това е резултатът от две години управление на „Продължаваме промяната“". Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той остро разкритикува оценките, които от "Продължаваме промяната" са си позволили по отношение на ГЕРБ, като цитира думите на Корнелия Нинова от БСП, която определила политиците от ПП като „аматьори“.

„Да положим усилия и да подпишем документ за едни шест месеца, ако не искаме подобни правителства. Ако не искаме да го направим, да кажем на Радев, че отиваме на избори. Не е сериозно намерението на ПП - със 72-ма депутати да правят правителство. Ако са решили да правят кабинет на малцинството, тогава са се разбрали или с ДПС, или с „Възраждане“, но със сигурност не с ГЕРБ и БСП, защото ние показваме техните недъзи“, подчерта  Борисов.

Бившият премиер попита какво е направила партията на Кирил Петков и Асен Василев за две години. Лидерът на ГЕРБ се позова и на оценката на рейтинговата агенция Standard & Poor's, която прогнозира по-малко от 1% растеж на БВП през следващата година.

„Разбирате ли какво ви причиниха те за две години. Всичките икономически желания на ПП не могат да се осъществят при такъв нисък растеж и инфлация над 15%. Това на английски се нарича disaster, а на български – катастрофа“, подчерта Борисов.

Той подчерта, че по време на неговото управление българската граница с Турция е била най-добре охраняваната и не е имало мигрантски натиск. Според него всички европейски лидери за признали този факт, включително Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

„Оставих им граница за пример. Навсякъде даваха за пример Бойко Борисов. Най-добре охраняваната шенгенска граница, признаваха я в цяла Европа. Сега врим от бежанци. Кой допусна това?“, попита бившият премиер и посочи, че за 15 дни той може да оправи проблема.

„Пъпната връв на ГЕРБ е с германските партии. Ние сме партия с ценности и сме дисциплинирани. Бях им обещал да опазим границата и го направих. Бях им обещал правителства само на растеж и с излишък. България беше отделена от Румъния преди две години и ни пуснаха в най-бялата организация – Банковия съюз. За две години без ГЕРБ и Борисов това се промени“, посочи още той.

Според него аферата с „Джемкорп“ е много показателна за мисленето на Кирил Петков и Асен Василев, а само за шест месеца партиите, които по-рано са подкрепяли ПП - БСП и ИТН, в момента изнасят информация за сериозните им нарушения и корупция.