Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненада приятно партийния актив, събран на национална среща в столичното кино „Люмиер”, с  похвално слово за резултатите от местния вот.

Той обясни, че ще остави критиките за друг път, а днес наблегна на постиженията на ГЕРБ и стовари гнева си най-вече върху градската десница, но обясни и подмолната роля на БСП и президента Румен Радев.  

„Един политолог каза, че на тези избори се чул „приятния звук от пропукването на ГЕРБ“. Това ме провокира със СДС и земеделците да покажем днес как изглежда пропуканият ГЕРБ”, обяви Борисов още в началото на речта си.

После се пошегува, че ако изкара пред НДК всички кметове победители това ще е голям протест, според разбиранията на опонентите му.

Борисов разясни и защо днес няма да се занимава с вътрешнопартийна критика, която подхвана след балотажа.

“Някак си услужливо една седмица слушах само за Благоевград и Русе. Ами, Севлиево, Габрово, Търново, Свищов, Горна Оряховица няма ли ги на картата, а Ловеч, Кюстендил, Враца, Монтана?“, обърна се към въодушевената зала премиерът.

 "Не помните ли Хасково, какво чудо беше?! Нали от Хасково тръгваше победата?! Гражданите им отговориха още на първи тур. На Делян Добрев ще му кажа - по-добра реабилитация от тази, няма брат!", каза още Борисов.

Последваха добри думи за съюзниците от СДС, чийто лидер Румен Христов и няколко кмета също бяха поканени в залата.

 “В някои градове с колегите от СДС бяхме противници, където коалицията не можа да излъчи единна кандидатура. После борихме с политически мотиви – някъде победиха те, а някъде ние, но когато става въпрос за антикомунизма, демокрацията, няма какво въобще да се замисляме”, добави Борисов.

След това обясни колко е възмутен от градската десница, която игра срещу ГЕРБ на местния вот, особено в София.

„Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница от ДБ. Това са деца и внуци на бившата червена номенклатура”, отсече Борисов.

„Не ни е минало още за Костинбродската афера. С тия ли демократи се обединиха Демократична България. Това не е градска десница, това е вътрешната опозиция в БСП, заяви лидерът на ГЕРБ. Да подкрепиш опонента си – който бранеше Орешарски, белия автобус”, напомни той.

Разясни и защо президентът Радев и  БСП са толкова яростни в атаките към ГЕРБ.

„ Те почти купиха грипените, но ние обърнахме и купихме Ф-16. В НАТО ни гледат по друг начин. Това най-вече ги вбеси.  Не си сдържаха нервите, когато службите и прокуратурата хванаха за шпионаж няколко човека. Е, това вече ги разкри и те си отидоха при Мая Манолова”, добави Борисов.

Премиерът обясни и защо е нормално ромите да подкрепят на изборите повече ГЕРБ, отколкото другите партии.

„ Циганите Бойко имат право да го обичат. Те, като ме видят, скачат и се радват. Защото осигуряваме работни места. 50 000 деца върнахме в училище, вместо да се учат да крадат. В София, ако не са ромите, кой ще ни чисти, в гробищните паркове кой ще работи. Мръсните работи ги работят само те. Но ние сме осигурили работни места да си изкарват честно прехраната. Затова имат право да ни обичат”, заяви Борисов.

Но пък отбеляза, че на президентските избори Румен Радев е събрал повече ромски гласове.

След като успокои съпартийците си, че днес няма да им се кара, Борисов даде и финални напътствия.

„Не можем само да викаме – ние качихме с 10, качихме със 100, трябва да покачим качеството. Хората ви дават доверие, а вие им покажете, че милеете за общините си. Преместете паднало дърво, вдигнете боклук, сменете шахта”, заръча премиерът на новите кметове.

Всички те се качиха на сцената още в началото на срещата. Тя започна с реч на  шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов, който изреди успехите на вота.

"ГЕРБ отново е първа политическа сила и фигура в България. Тя получи най-много гласове на изминалите избори - 803 899 гласа. ГЕРБ печели в 163 общини и има най-много общински съветници - 1807 за цялата страна. БСП са трети", каза още Паунов и показа синя карта на България.

Кметовете на ГЕРБ са нараснали от 130 на 140 спрямо изборите през 2015 г., продължи той.

Специален гост на националната среща беше беше бившият държавен глава Росен Плевнелиев, който този път седеше на мястото, което преди обичайно заемаше отлъченият от партията Цветан Цветанов.

Плевнелиев въодушеви най-много залата като призова Демократична България да си избере Мая Манолова за шеф, след като я предпочела за кметския вот в София.

И даде своето обяснение за поражението на ГЕРБ в родния му Благоевград. Според Плевнелиев причината не е толкова в компрометиращия клип за досегашния кмет Камбитов, колкото във факта, че в общината няма създадено нито едно добре платено работно място за последните 4 години. Истинската борба с корупцията минава през индустриални зони, усилие на всички възможни нива за модернизация на държавата, призова Плевнелиев, който в последната година не беше се появявал на форум на ГЕРБ.

На излизане той увери, че няма намерение да се връща в ГЕРБ, а и никога не е бил член на партията, нито пък ще става. Като убеден европеец и демократ по душа обаче Плевнелиев се борел за единството вдясно. 

Премиерът Борисов пък беше попитан с какъв мотив е назначил Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" за областен управител на Пловдив. "Тя от самото начало си е от ГЕРБ", отговори лаконично Борисов. По-рано самата Каназирева обясни, че е била изгонена от партията по настояване на Цветан Цветанов.