Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин у нас във връзка с отбелязването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни. Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента, където дойде да отговаря на депутатски въпроси за отношенията с Русия.

Той увери, че България полага усилия за развитието на отношенията с Русия, но не може да повлияе за свалянето на санкциите на ЕС срещу Москва. "Не ни е по силите. Много се обявяват против санкциите, но после в Съвета на Европа гласуват за тях", обясни Борисов. 

“С Русия имаме възможно най-добрите отношения, каквито имаме и със САЩ, и с Европа, и със съседите. Ние винаги сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегически партньори. Още доста неща сме направили в полза на Руската федерация и тяхното ръководство високо ги оценява. Прагматично, точно на базата на взаимната изгода продължаваме да работим с Русияерация“, добави още премиерът.”, увере премиерът.

Като свидетелство за добрите връзки между София и Москва той посочи факта, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение „Русофили“, не е сред темите в двустранния диалог, а зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев е бил на събора на русофилите на Копринка.

"Единственият проблем е с лицензията на оръжейните заводи. Един ден трябва да седнем и да видим какъв компромис може да се постигне с Русия" , продължи Борисов. 

Според него освен в областта на енергетиката, където тази седмица беше подписан договор за изграждането на тръбопровода „Балкански поток“ като продължение на „Турския поток“, има голям потенциал в сферата на фармацията. Да се заложи на българските частни компании, които трябва да бъдат насърчени да развиват отношенията си със своите руски партньори, препоръча Борисов.

Той се спря подробно са ситуацията с конкурса за изграждане на АЕЦ "Белене".  След като изреди инвеститорите, които проявяват интерес към проекта, Борисов обяви, че Народното събрание ще вземе решение как държавата да участва във Втора атомна. 

"Мажоритарно, миноритарно, със златна акция или да не участва,  решението за АЕЦ “Белене” ще предоставя да вземе парламентът, увери министър-председателят. .

Премиерът предупреди, че неплащането на ЕС към Турция вдига риска от миграционния натиск към границата ни, макар и сега под по-голям риск да е Гърция.