Кои ще бъдат новите пловдивски депутати? Все още политическите централи не са наредили листите си, но основните нагласи са те да заложат на почти идентични лица, като на последните два вота.

Въпреки това се очаква да има размествания в периферията на листите, а също така и в мандатите, предвид новият политически субект в лицето на „Продължаваме промяната”.

Първата политическа сила на последния вот  - „Има такъв народ” вероятно отново ще попълни листите служебно по инструкциите от сценаристите в София. На последните два вота водач бе Тошко Йорданов, както в града, така и в областта, като твърде вероятно и на третите избори да е така. На другите две избираеми места в града бяха дипломатът Димитър Гърдев и Антоанета Стефанова, като и двамата са софиянци.  Местните кадри на ИТН бяха на следващите неизбираеми места. В 17 МИР бяха областният координатор Лъчезар Бакърджиев и бизнесменът от Джебел Танер Тюркуглу.

Със сигурност в ГЕРБ първите три места в Пловдив ще са като на последния вот. Водач ще е Бойко Борисов, втори областният координатор Иван Тотев, а трети юристът Радослав Чолаков, на който му гласуват все повече отговорности в ГЕРБ. Той стана и председател на Инициативния комитет, който издигна проф. Анастас Герджиков за президент. Под въпрос е четвърто място, което предвид отказа на Борисов да влезе в парламента, дава депутатско място.

На последния вот там бе младежкият активист Пенчо Малинов, като под въпрос е дали той ще остане там. Сред кандидатите за избираемото място е доц. Стефан Шилев, който е бивш шеф на РИОСВ в Пловдив, както и началник на екологията в Община Пловдив. Доц. Шилев бе и два пъти кандидат за евродепутат.

В областта водач отново ще Дани Каназирева, а след нея ще бъдат представени кадри на най-големите общини в Пловдивска област. На челни места се очаква да бъдат досегашните депутати Младен Шишков  от Раковски и Димитър Янев от Асеновград, които изкараха огромен брой преференции на последните избори. Под въпрос е кой ще бъде представителят на Карлово, като освен Данка Зидарова – Люртова, кандидат може да бъде и бившият зам.-кмет на Пловдив Розалин Петков.

БСП ще бъде с нов водач в Пловдив, след като проф. Иво Христов се отказа от участието си в политиката. Спуснатият от София Кристиян Вигенин ще бъде за първи път водач под тепетата, а местната структура отново се отказа да реди листа. Така Националният съвет ще попълни служебно листата, като фаворити за челните места са Иван Петков – Бебето, Илия Гатев и доц. Георги Йорданов. Последният може да бъде сложен и в областта.  Там социалистите също ще са с нов водач. Вместо Манол Генов водач ще е Веска Ненчева от Карлово. Днес областните социалисти ще решават как да наредят листата, която ще бъде изпратена към Националния съвет. Там отвод също са си дали редица номинирани, а списъкът отново няма да съдържа пълните 22 имена.

При „Демократична България” също не се очаква голяма промяна. В града водач ще е Христо Иванов,а зад него ще е доц. Ивайло Старибратов. Мястото на Манол Пейков в тройката обаче е под въпрос, като не е изключено вместо него да бъде сложен докторантът по политология Владимир Славенски. В областната структура на първо място пак ще е Велизар Шаламанов.

Още в самото начало лидерът на новия политически проект – „Продължаваме промяната” Кирил Петков заяви, че ще е водач от Пловдив, от където е родом. Тогава той каза и вторият в листата – проф. Христо Даскалов, преподавател от УХТ.  Към момента не е ясно на кого ще разчитат Кирил Петков и Асен Василев в областния многомандатен избирателен район.

Почти сигурно нов водач ще имат и „Изправи се.БГ! Ние идваме”. На последните два вота тук първи бе Николай Хаджигенов, а зад него Мария Капон. И в двата случая адвокатът влизаше през София, за да освободи място на Капон. Този път се очаква самата тя да поеме отговорност и да бъде водач на формацията на Мая Манолова. В областта първият пак ще е Румен Йончев от ЗНС.

Със същите водачи ще е и ДПС в града и областта – под тепетата Танер Али, а в 17 МИР – Рамадан Аталай.

Формацията, която е под чертата, но й дават реален шанс за парламента „Възраждане”, ще издигне Елена Гунчева. Адвокатката е и кандидат за вицепрезидент, а на последните два вота пак бе водач на листата на патриотичната формация.

Последният срок за регистрация на листите за депутати е 17:00 на 12 октомври, като тогава ще станат и всички кандидат-депутати, които ще се борят за 47-ото Народно събрание.