"Имаме идея да вдигнем таксите за синя зона", това посочи кметът на Пловдив Здравко Димитров на откриването на обновения площад "Кочо Честименски" в Пловдив. 

Димитров посочи, че се замисля таксата за влизане и престой в Стария град да стане 20 лева на час. Тя ще важи дори за влизане на сватбари, които в момента влизат безплатно. Бариерата няма да бъде премахната, но допускът вероятно ще става и без пропуски. 

Ще бъде вдигната цената и на синя зона в другите централни части. 

"В централна градска част също трябва да се вдигнат таксите, както е на Запад. Предлагаме, да видим дали ще бъде прието. Няма толкова евтина синя зона. Нашите паркинги за по-евтини от частните паркинги. Ако трябва да ограничим достъпа на коли, трябва да вдигнем таксите", посочи още кметът. 

По думите това е един от начините да се разтовари центъра на града откъм автомобили. Той посочи, че други подходи като затваряне въобще на улиците са достъп не е приемлива опция. 

Димитров обаче не уточни как могат да се вдигнат таксите за синя зона, които към момента са със ставка 2 лева на час. 

Междувременно районният кмет на "Централен" Георги Стаменов посочи, че има решение и на проблема с влизане на коли на Бунарджика. 

"Има съгласуван проект с НИНКН, съответно издадено разрешение за монтаж на бариера. До края на годината смятам, че ще може да бъде монтирана и да има контрол на достъп. Ще се допускат превозни средства на "Паркове и градини", "ВиК", а за всички останали паркирането ще може да се осъществява само в подножието на хълма", посочи Стаменов.