Община Пловдив е направила предложение към НКЖИ дали е възможно да се отвори прелезът на улица „Авксентий Велешки“ към район „Южен“ по време на дейностите по пробива под гарата, заяви кметът Здравко Димитров. Идеята е да има временна връзка между „Централен“ и „Южен“, която да облекчи движението около Сточна гара, което се очаква да бъде по натоварено.

Според градоначалника, отварянето на въпросния прелез няма да бъде трудно и не се иска особено голяма инвестиция, но все пак се очаква становището и на другите институции.  

Другата седмица се очаква и по-детайлна пресконференция община Пловдив и НКЖИ, на която да бъдат съобщени и всички подробности около големия проект. Тогава ще се съобщи и каква ще бъде организацията на движението по време на дейностите, както и на какъв етап ще се затварят различните улици за движение. В момента от фирмата изпълнител Трейс Груп Холд АД, подготвят строителната площадка, както и движението на влаковете, което ще бъде променено през коловозите по време на дейностите.

Улиците, които ще бъдат затворени в различни етапи на работата по време на пробива са: булевард „Христо Ботев“ от  автогара „Юг“ до улица „Тракия“, като последната улица ще бъде затворена за дълъг период от време, тъй като оттам ще минава големият ВиК коректор. Булевард „Васил Априлов“ е друга артерия, която ще бъде дълго време затворена от колелото на Централна гара до кръстовището с улица „Любен Каравелов“.

Линейният график за затварянето им ще бъде съобщен другата седмица, както и различните етапи за демонтирането на Бетонния мост.