„Обещал съм да направя 12 детски градини и ясли. Ако започнем ремонта на Дондуковата градина, тогава трябва да се лишим от една-две. А точно това е приоритетът ни, защото децата са ни най-важни”, каза Здравко Димитров след церемонията по освещаването на ремонтирания пл. „Кочо Честеменски”. Той гарантира, че красивата градска градина ще бъде реновирана, но на етапи.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов поясни, че администрацията все още очаква решението на Върховния административен съд аз избора на изпълнител.

Припомняме, че за изпълнител бе избран консорциумът от фирми „Ай Ди Ел” и „Рестрой”. Другите две фирми участници в процедурата – „Запрянови-03” и консорциум начело с „Парсек груп”, обжалваха в Комисията за защита на конкуренцията. КЗК се произнесе в полза на район „Централен”, а отпадналите фирми се обърнаха към ВАС да се произнесе по спора.

В хазната на район „Централен” има едва 200 000 лева, а според районния кмет Георги Стаменов са нужни между 1 и 2 млн. лева.

Проектът за реновирането на градския парк е преминал всички съгласувателни процедури с НИНКН и институциите са завършени, като е извадено и строително разрешение.

Идеите на администрацията са в центъра на парка, да бъде изграден голям фонтан с водни ефекти, а останалите по-малки шадравани да бъдат превърнати в цветни арки.  В идейната разработка включва  нови фонтани, голяма цветна арка, а всички градински мебели ще бъдат подновени.

В заданието към фирмата е да се възстанови и беседката в градината, на която прочутият арх. Йосиф Шнитер прави първия градоустройствен план на Пловдив.  Обновеният парк трябва да има голяма детска площадка, поливна система,видеонаблюдение и ново осветление, а целият парк да бъде ограден с ажурна ограда от ковано желязо.