Десетки пловдивчани излязоха тази сутрин пред блока си, за да спрат строителните дейности преместване на детска площадка в карето на ул. „Тича” и ул. „Брезовска”, тъй като са убедени, че на мястото на старата ще бъде изграден паркинг. Хората направиха жива верига пред камионите.

Вчера кварталът осъмнал с ограждения на бившата детска площадка и част от зелените площи, а живущите твърдят, че не са били предупредени, че ще се извършват каквито и да е дейности в района. Моментално те са поискали от район Северен обяснение какво предстои да бъде направено в зоната, тъй като не е имало табела на откитата строителна площадка. Получили са отговор, че настоящата детска площадка ще бъде преместена в непосредствена близост до един от жилищните блокове, тъй като на мястото ѝ по одобрени регулационни планове и влязъл в сила ПУП е отредено да бъде изграден паркинг.

„Категорично против сме цялата зелена площ и детската площадка да бъдат премахвани, за да се прави паркинг. Да, преди около година ние сами поискахме да бъдат подменени съоръженията в настоящата детска площадка, но тогава никой не  ни предупреди, че тя ще бъде премествана. Едва сега разбираме, че е планирано тук да се прави паркинг, а местенето на площадката в момента означава, че това ще се случи в най-бързи срокове”, заяви пред TrafficNews домоуправителката Николета Петкова.

Тази сутрин хората направиха жива верига и не допуснаха камионите да влязат, за да се продължат дейностите по изграждане на новата площадка. На място дойдоха и експерти по строителен контрол от район Северен, както и полиция. Експертите от Северен заявиха, че в момента се извършва единствено изграждане на нова детска площадка, а не на паркинг, каквито са твърденията на живущите.

„В момента тук се извършват дейности единствено по изграждане на нова детска площадка, а не на паркинг. През 2020 г. е одобрен Подробен устройствен план, от който е видно, че зоната, върху която в момента се намира старта детска площадка, е отредена за паркинг. Затова при подмяната ѝ ние сме длъжни да я преместим в зоната, предвидена за съответните съоръжения. ПУП-ът на зоната е влязъл в сила и живущите не са го обжалвали. Към момента няма да се пристъпва към строителство на паркинг”, подчерта експертът по строителен контрол Нела Молова.

Живелите на карето в Северен вече подготвят и подписка, с която се обявяват против изграждането на паркинг в зоната. Те са притеснени, че ще бъдат изсечени всички дървета между двата жилищни блока, ще бъде премахната цялата зелена площ и улиците около блоковете ще се превърнат в скоростни пътища. От район Север обаче бяха категорични, че нито едно дърво не е било премахнато и че продължава да се измества темата на дебата от създаване на нова детска площадка до план за паркинг, който е заложен в ПУП, но не е ясно кога ще бъде реализиран.

Живущите от своя страна обаче са категорични, че ще си търсят правата и няма да допуснат да бъде реализиран ситуационният план за регулация на карето. Според тях отреденото място за нова площадка не е подходящо, тъй като се намира на слънце в непосредствена близост до жилищния блок. Те са притеснени и че всички зелени зони ще изчезнат, тъй като не виждат заложени такива в скиците, получили от районното кметство. Въпреки няколко предупреждения от страна на представителите на МВР хората да не възпрепятстват законни дейности, живущите не пожелаха да отстъпят и да позволят камионите да влязат в зоната. 

Вижте позицията на районния кмет Стоян Алексиев:

Алексиев за казуса с междублоковото пространство на "Брезовска": Хората са подведени, ще инициирам промяна на ПУП-аТой е категоричен, че местеното на детската площадка не означава строеж на паркинг

Ситуационен план за регулация в зоната: