"Хората са подведени от един гражданин, който не иска детска площадка под блока си. Проблемът на гражданина е, че децата щели да му шумят, като миел прозорците щяла да пада вода върху децата, мазилката се откъртвала и т.н.  Той заблуждава хората, че започва изграждане на паркинг, ще се отрежат дърветата и ще се развали градинката, което не е вярно. Заблуждава ги, че се прави детска площадка там, за да се направи после паркинг. Паркинг няма да има, ще има парк със зелени площи и дръвчета, алеи и пейки. Няма да променяме нищо в зоната, освен да изградим нова детска площадка", така коментира казусът с протест на граждани на ул. "Брезовска" районният кмет на "Северен" Стоян Алексиев. 

Припомняме, че тази сутрин пловдивчани спряха влизането на камиони за изграждането на нова детска площадка в междублоковото пространство на ул. "Брезовска" и "Тича". Тя се изгражда на метри от стара детска площадка, която живущите са искали да бъде обновена, но се е оказало, че според влязъл в сила подробен устройствен план, зоната под нея е в улична регулация и е отредена за паркинг. Според жителите местенето на детската площадка означава, че ще бъде реализиран ситуационния план за изграждане на голям паркинг на мястото на бившите детски съоръжения и на единствените зелени площи в карето между блоковете. 

По думите на Алексиев обаче казус няма, тъй като той самият ще се застъпи зоната да остане зелена и да не изгражда паркинг. Той е категоричен, че в момента единствено се изгражда нова детска площадка със съоръжение за игра на децата. 

"Повечето от живущите искат да има детска площадка, идваха и в приемното ми време. Във връзка с това започнахме реализация на проект за реализация на детска площадка. Единственото място, на което може бъде е до блока, защото по ситуационен план другият терен е в улична регулация и евентуално паркинг. Уличната регулация обаче няма нужда да се реализира и никога няма да се реализира, защото има едно прекрасно паркче, и даже ще инициирам да си остане градинка, т.е. да се промени ПУП-а", посочи още Алексиев. 

За да гарантира спокойствието на местните и да бъде предотвратено евентуално изграждане на паркинг, той ще инициира и промяна на ПУП-а на зоната, според който в момента зелената площ влиза в уличната регулация. 

"Не е нужно да се реализира планът. Има много улици и ситуационни планове, които не се реализират. Няма да се реализира и тук - ще бъде градинка и затова ще инициирам промяна в ПУП-а, за да бъдат спокойни хората. Ще си остане зелена площ, ние се борим за повече зелени площи. Има около десет дървета, зоната е огледана и от ландшафтни архитекти и ще си бъде градинка. Живущите имат достатъчно паркоместа. Ние не можем да реновираме старата детска площадка в момента, защото е в улична регулация. Един ден, ако променим ПУП-а, вече може да се реализира и в зоната на парка, но това ще отнеме години - знаете, че ПУП-овете се бавят дълго време в общината и Общинския съвет", посочи още Алексиев. 

Районният кмет уточни, че старата площадка и зелената площ нямат да бъдат реформирани по никакъв начин, ще продължат да съществуват, и единственото нововъведение ще бъде създаването на нова зона за игра на децата до блока. 

Повече за казуса, четете тук: 

Жива верига блокира строителни дейности в КършиякаХората искат да спрат изграждането на паркинг и местенето на детска площадка