Протест организират днес за пореден път жителите на пловдивското село Брестовица. Недоволството е заради наднорменото съдържание на манган в питейната вода. Недоволните жители ще се съберат пред сградата на Областна управа. 

Според местните жители, новите кладенци, от които селото черпи питейна вода, не са решили проблема с мангана, а изграждането на нов водопровод е в задънена улица.

Вчера областният управител на Пловдив Ангел Стоев обяви, че вик дружеството е погазило закона с избрания строител като е заобиколило процедурите за обществените поръчки.

Ангел Стоев: Отказът за финансиране в Брестовица не е политически ходОбластният управител извършва проверка по казуса с водата в селото

Жителите на Брестовица твърдят, че от чешмите им продължава да тече манган над нормите, въпреки че от три месеца селото черпи питейна вода от нови кладенци.

Управителят на ВиК – Пловдив Спартак Николов също публикува позиция относно състоянието на водата в Брестовица. Ето и неговата позиция:

ВиК – Пловдив с позиция заради внушенията за водата в БрестовицаСчитам, че действията ни са били адекватни,както и непротиворечащи на действащото законодателство, каза Спартак Николов

„Водата отново ни е манганова, повярвайте ни. То си личи по кожата ти след като се измиеш, по косата ти, по дрехи, то си личи просто. Водата ни отново е манганова. Така, че прословутата притча, за това как сега от този водоносен слой водата щяла да издържи от три до пет години избухна. Уредите се съсипват от мръсната вода. В същото време токовите удари ги довършват. В кой век живеем? Къде се? Какво се случва”, пита Емануела Караманова в ефира на Нова телевизия.

Катя, която в дома си се грижи за трима болни, твърди че от 10 дни Брестовица е изправена и пред нов проблем. Водата спира в горните краища на селото и по цели дни чешмите пресъхват. Жената е гневна, че плаща за некачествена вода.

„То така излиза, че си плащаме ние за отрова, за да ни тровят. Между 35 и 50 лева вода. Но плащам като питейна, която аз не пия”, казва тя.